RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Recept

Lencseleves (diétás és fogyaszt is!)

Lencseleves (diétás és fogyaszt is!)

Már írtam a lencsefőzelék elkészítése kapcsán, hogy mennyire oda vagyok a lencséért, de a legújabb kutatások alapján kiderült, hogy a lencse nemcsak méregtelenít, hanem fogyaszt is, ugyanis egy tál lencseleves elfogyasztása után háromszor annyi ideig nem éhezünk meg, mint ha mást ételt ettünk volna meg.

A kutatás eredményén felbátorodva megosztom a kedvenc lencseleves receptemet, nagyon finom!

Hozzávalók 4 személyre

  • Lencse (konzerv vagy előfőzött) 50 dkg
  • Darált marhahús, sovány, 50 dkg
  • Paradicsompüré 50 dkg
  • Alaplé (instant) 1 l
  • Vöröshagyma 2 fej
  • Sárgarépa 1-2 db
  • Zellergumó és zöldje 1 db
  • Cukkini 2 db, kicsi salátacukkini
  • Paprika 1 db piros húsú
  • Só, chili ízlés szerint

Elkészítés

  1. Megpucoljuk a zöldségeket. Apróra vágjuk a hagymát, szeleteljük a paprikát, a többit (zeller, sárgarépa, cukkini) kockázzuk. Egy fazékban kevés olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Ezután mehet hozzá az összes többi zöldség és így összepároljuk 5 perc alatt az ízeket.
  2. Ezután felöntjük a paradicsompürével és az alaplével, felforraljuk, fedő alatt főzzük 20 percig. Rotyogtassuk közepes lángon. 20 perc elteltével hozzáadjuk a megtisztított, előfőzött lencsét és együtt főzzük még a levest további 10 percig. Ha ez megvan, elkészültünk!
  3. Ha nagyon elfőtte a levét, pótoljuk a lencse főzőlevével, illetve az alaplevet is készíthetjük annak felhasználásával: a lencséből a főzés során sok értékes anyag távozik, amit kár lenne kiönteni. Az előre áztatott lencse fajtájától függően 15-20 perc alatt megfő, míg az ami nincs beáztatva legalább 8-10 órára, az akár 40 percig is főhet, mire megpuhul.

Jó tudni

Mikor főzzük a lencsét (mindig hideg vízzel, áztatólével kezdjük a főzést), dobjunk a vízbe egy kis sót, borsot, babérlevelet, 1 félbevágott vöröshagymát is, nagyon jó ízt ad a lencsének.

A végén szórhatunk a tetejére egy kis parmezánt!

  • Tweet
Kulcsszavak: lencse, Lencseleves, leves

Érdekes lehet még

Újházi tyúkhúsleves
Újházi tyúkhúsleves
Bögrés meggyes süti
Bögrés meggyes süti
Olasz kenyérsaláta paradicsommal
Olasz kenyérsaláta paradicsommal

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP