RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Libalakoma
0
január 09, / Közzétéve Recept

Libalakoma | 3 isteni libafogás

Márton-napi libafinomságok

3 isteni erdélyi receptet mutatok be nektek!

Libamell tarhonyával

Erdélyben a libamell tarhonyával kedvelt Márton-napi eledel libazsírban ropogósra sütött hagymakarikákkal tálalva. Még a gondolata is felgerjeszti az ember étvágyát, igazán fantáziadús erdélyi libaétel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarhonya
  • 25 dkg füstölt libamell
  • 3 főtt tojás
  • 3 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál libazsír
  • só, bors, bazsalikom
  1. A pirított, majdnem puhára párolt tarhonya egyharmadát zsírozott lábasba tesszük, rárakjuk a karikára vágott főtt tojást, leöntjük a tejföl felével.
  2. Rátesszük a tarhonya második harmadát, rászórjuk az apróra vágott füstölt libamellet, libazsírral leöntjük.
  3. A harmadik rész tarhonyát rátéve, megszórjuk borssal és bazsalikommal, a maradék tejföllel megöntözzük és 15 percre a sütőbe tesszük.
  4. Tálaláskor karikára vágott, libazsírban sült hagymával szórjuk meg.

Egész liba sütve

Hozzávalók:

  • 5-6 kg-os liba
  • másfél kanál só
  • fél kanál törött bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 evőkanál zsír (libazsír, ha lehet)
  • 1 csésze forró víz
  1. Egy 5-6 kg-os tisztított libát mossunk meg és töröljük szárazra. Keverjük össze a sót, borsot, majoránnát és ennek a felével jól kenjük be a liba belsejét.
  2. Töltsük meg lazán a libát a már elkészített töltelékkel és a nyílásait varrjuk be. Csavarjuk hátra a szárnyát és a lábait kössük össze.
  3. Dörzsöljük be a liba bőrét kívülről is a maradék sós-borsos-majoránnás keverékkel.
  4. Szurkáljuk meg a libát – különösen a zsíros részeit – egy nagytűvel vagy éles-hegyes késsel. Fordítsuk hátára, tegyük tepsibe helyezett sütőrácsra, kenjük be a mellét egy kanál zsírral. Öntsünk alá a sütőbe egy csésze forró vizet és helyezzük közepes hőségű sütőbe. Körülbelül 30 percet számíthatunk kilónként, ez a sütő erőssége szerint változhat. Minden 5-10 percben locsoljuk meg az alatta lévő vízzel ami lassan keveredik a lecsöpögő zsiradékkal.
  5. Forgassuk a roston a libánkat, míg az minden oldalon egyforma aranybarna lesz. Az utolsó 5 percben pirítsuk meg a bőrét magas tűzön.
  6. Felszolgálás előtt távolítsuk el a kötéseket. Tartsuk meleg helyen, de ne sokáig.

Libatöpörtyű

Hozzávalók:

  • 1 liba szalonnás bőre
  • negyed csésze tej
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • egész bors (elhagyható)
  1. Fejtsük le a liba szalonnás részét bőrével együtt, de úgy, hogy egy-két miliméternyi húst is vágjunk hozzá. Csináljunk centiméternyi keresztvágásokat a belső oldalán, de a bőr maradjon érintetlenül.
  2. Vágjuk fel a szalonnákat 2-3 centiméteres darabokra. Tegyük egy lábasba és öntsük rá vizet, vagy fele-fele vizet és tejet, hogy éppen eltakarja. Ha szeretjük, tegyünk bele borsot, fokhagymát. Kezdjünk párolni közepes lángon.
  3. Mikorra a tejes víz elfőtt, tegyük nagy lángra a szalonnát és barnítsuk meg, időnként megkeverve.
  4. Ha elkészült, húzzuk félre edényünket és locsoljuk meg a töpörtyűt és ha még nem eléggé ropogós és maradt benne zsír, könnyedén nyomjuk ki belőle.

Megjegyzés: A tej hozzáadásával a megmaradt libazsírunk (mely igazi kincs) könnyebb, selymesebb és omlósabb lesz.

Recept: Kövi Pál – Erdélyi lakoma

Kulcsszavak: liba, Libalakoma, Libamell, Libatöpörtyű

Ez is érdekes lehet

Recept keresése hozzávaló alapján
Recept keresése hozzávaló alapján
Rakott krumpli recept – A tökéletes magyar klasszikus
Élesztő felfuttatása – avagy hogyan futtassuk fel az élesztőnket tejben és/vagy vízben?
Élesztő felfuttatása – avagy hogyan futtassuk fel az élesztőnket tejben és/vagy vízben?

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP