Márton-napi libafinomságok
3 isteni erdélyi receptet mutatok be nektek!
Libamell tarhonyával
Erdélyben a libamell tarhonyával kedvelt Márton-napi eledel libazsírban ropogósra sütött hagymakarikákkal tálalva. Még a gondolata is felgerjeszti az ember étvágyát, igazán fantáziadús erdélyi libaétel.
Hozzávalók:
- 50 dkg tarhonya
- 25 dkg füstölt libamell
- 3 főtt tojás
- 3 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 4 evőkanál libazsír
- só, bors, bazsalikom
- A pirított, majdnem puhára párolt tarhonya egyharmadát zsírozott lábasba tesszük, rárakjuk a karikára vágott főtt tojást, leöntjük a tejföl felével.
- Rátesszük a tarhonya második harmadát, rászórjuk az apróra vágott füstölt libamellet, libazsírral leöntjük.
- A harmadik rész tarhonyát rátéve, megszórjuk borssal és bazsalikommal, a maradék tejföllel megöntözzük és 15 percre a sütőbe tesszük.
- Tálaláskor karikára vágott, libazsírban sült hagymával szórjuk meg.

Egész liba sütve
Hozzávalók:
- 5-6 kg-os liba
- másfél kanál só
- fél kanál törött bors
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 evőkanál zsír (libazsír, ha lehet)
- 1 csésze forró víz
- Egy 5-6 kg-os tisztított libát mossunk meg és töröljük szárazra. Keverjük össze a sót, borsot, majoránnát és ennek a felével jól kenjük be a liba belsejét.
- Töltsük meg lazán a libát a már elkészített töltelékkel és a nyílásait varrjuk be. Csavarjuk hátra a szárnyát és a lábait kössük össze.
- Dörzsöljük be a liba bőrét kívülről is a maradék sós-borsos-majoránnás keverékkel.
- Szurkáljuk meg a libát – különösen a zsíros részeit – egy nagytűvel vagy éles-hegyes késsel. Fordítsuk hátára, tegyük tepsibe helyezett sütőrácsra, kenjük be a mellét egy kanál zsírral. Öntsünk alá a sütőbe egy csésze forró vizet és helyezzük közepes hőségű sütőbe. Körülbelül 30 percet számíthatunk kilónként, ez a sütő erőssége szerint változhat. Minden 5-10 percben locsoljuk meg az alatta lévő vízzel ami lassan keveredik a lecsöpögő zsiradékkal.
- Forgassuk a roston a libánkat, míg az minden oldalon egyforma aranybarna lesz. Az utolsó 5 percben pirítsuk meg a bőrét magas tűzön.
- Felszolgálás előtt távolítsuk el a kötéseket. Tartsuk meleg helyen, de ne sokáig.
Libatöpörtyű
Hozzávalók:
- 1 liba szalonnás bőre
- negyed csésze tej
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- egész bors (elhagyható)
- Fejtsük le a liba szalonnás részét bőrével együtt, de úgy, hogy egy-két miliméternyi húst is vágjunk hozzá. Csináljunk centiméternyi keresztvágásokat a belső oldalán, de a bőr maradjon érintetlenül.
- Vágjuk fel a szalonnákat 2-3 centiméteres darabokra. Tegyük egy lábasba és öntsük rá vizet, vagy fele-fele vizet és tejet, hogy éppen eltakarja. Ha szeretjük, tegyünk bele borsot, fokhagymát. Kezdjünk párolni közepes lángon.
- Mikorra a tejes víz elfőtt, tegyük nagy lángra a szalonnát és barnítsuk meg, időnként megkeverve.
- Ha elkészült, húzzuk félre edényünket és locsoljuk meg a töpörtyűt és ha még nem eléggé ropogós és maradt benne zsír, könnyedén nyomjuk ki belőle.
Megjegyzés: A tej hozzáadásával a megmaradt libazsírunk (mely igazi kincs) könnyebb, selymesebb és omlósabb lesz.
Recept: Kövi Pál – Erdélyi lakoma