RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 10, / Közzétéve Egészség

D-vitaminnal a korai menopauza ellen

D-vitaminnal a korai menopauza ellen

Minden nő életében bekövetkezik a menopauza, vagyis az az időszak, amikor a menstruáció 12 egymást követő hónapban kimarad és csökken a női hormonok termelése. Átlagosan a menopauza 50 éves kor után kezdődik. A menopauza előtti időt, amikor a szervezet egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel, perimenopauzának nevezzük. Mindkét időszakban tapasztalhatnak a hölgyek kellemetlen tüneteket. Ezek a következők lehetnek: hőhullámok, álmatlanság, hüvelyszárazság, hízás, libidócsökkenés, éjszakai izzadás, hangulatingadozás.

Manapság egyre többen szenvednek korai menopauzában, ami azt jelenti, hogy a menstruáció már harminc- vagy negyvenévesen elmarad. Azonban ha túl hamar következik be a menopauza, az számos egészségügyi kockázatot rejthet magában.

A korai menopauza a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás és a korai kognitív hanyatlás nagyobb kockázatával jár együtt. De hogyan lehet ezt megakadályozni? Tény, hogy az étrend fontos szerepet játszik az egyén egészségében és jólétében. A vitaminoknak és az ásványi anyagoknak folyamatosan jelen kell lenni az étrendben, amit sokan figyelmen kívül hagynak.

A D-vitamin egy alapvető tápanyag, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészségünk fenntartásában.

A menstruációs ciklus problémája nem más, mint hogy az átlagosnál jóval korábban abbamarad. Ez viszont azt vonja maga után, hogy az ösztrogénszint jelentősen lecsökken, amely szív- és érrendszeri betegséget generál, csontritkulást, memóriavesztést okoz, vagy még súlyosabb betegségeket idéz elő, amelyek rontják az életminőséget és jelentősen megrövidíthetik az életet.

A kutatóknak elméleteik vannak arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin megfelelő szintje, illetve az ételekből és az italokból származó kalcium miért csökkenti a korai menopauza kockázatát. A D-vitamin például lelassíthatja a petefészek elöregedését. A D-vitamin, a kalcium, illetve más tápanyagok a szervezet saját ösztrogénjének magasabb szintjét eredményezheti, amely maga után vonja a szervezet öregedési folyamatainak a lassítását.

A tanulmányok arról is beszámolnak, hogy a D-vitamin és a kalcium megfelelő szintje csökkentheti a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit. Ez azt sugallja, hogy ezek a tápanyagok kulcsszerepet játszanak a hormonszabályozásban, még akkor is, ha nem tisztázott, hogyan.

Érdemes olyan tejtermékeket fogyasztani, amelyek hozzáadott kalciumot is tartalmaznak. A D-vitamin megtalálható még a lazacban, a tojássárgájában. Kalcium van a tejben, a mákban, a szardíniában, a mandulában, a spenótban, a dióban, a sötétzöld leveles zöldségekben.

Az emberi szervezet napfény hatására képes a D-vitamin termelésére. A D-vitamin-hiány növelheti a csonttörések, a csontlágyulás és a csontfájdalmak kockázatát is.

Fontos lehet még az E vitamin. Kutatások igazolják, hogy az E-vitamin segít enyhíteni a stresszt, csökkenti az oxidatív stresszt és segíthet csökkenteni a depresszió kockázatát. Néhány E-vitamint tartalmazó táplálék: búzacsíra, mogyoró, avokádó, mandula, brokkoli, napraforgómag, spenót.

  • Tweet
Kulcsszavak: D-vitamin, menopauza, Napfényvitamin

Érdekes lehet még

Alfa-liponsav – OMEGA-6 ÉS OMEGA-3 ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK
Alfa-liponsav – OMEGA-6 ÉS OMEGA-3 ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK
Ásványi anyagok és vitaminok szerepe, jelentőségük
Napfényvitamin
Csillagánizs jótékony hatásai
Csillagánizs jótékony hatásai

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP