Ételérzékenység

Sokan szenvedünk az étel érzékenységtől vagy intoleranciától ? gyakran anélkül, hogy erről tudnánk. Illetve, ha tudunk is róla, az étel intolerancia bizonyos fajtáit könnyen összetéveszthetjük az étel allergiával. Hogyan különböztessük meg a kettőt egymástól, mik a tünetek és mire kell figyelni? 

Étel intolerancia vagy étel allergia

Fontos, hogy felismerjük a különbséget az étel intolerancia és az étel allergia között. A nem allergiás jellegű hisztamin érzékenységben megnyilvánuló étel intoleranciát legtöbbször a bélben nem megfelelően megemésztett étel, a táplálék magas hisztamin tartalma váltja ki. Ilyenkor kínná válik az olyan ételek fogyasztása, mint a pizza, tengeri hal, sör, vörösbor és sok más (étel-tartósítószerek, ízfokozók?).

Az étel intolerancia tehát az emésztőrendszer nem immunjellegű reakciója, és olyankor alakul ki, ha nem képes megemészteni az élelmiszerek bizonyos alkotórészeit. Az élelmiszer hisztamin tartalmára adott válasz nem ételallergia, bár a tünetei ahhoz hasonlóak. Az allergiával ellentétben, amikor a tünet az elfogyasztott étel mennyiségétől független, a hisztamin érzékenység tüneteinek súlyossága függ a hisztaminban gazdag étel elfogyasztott mennyiségétől.

Az étel allergia viszont a szervezet immunrendszere által kiváltott válasz bizonyos ételekre. Ez akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben.

A leggyakoribb problémát okozó ételek: tojás, kagyló, halak, mogyoró, tej és a szója-ételek.

Az ételintoleranciáért tehát az emésztőrendszer, az ételallergiáért az immunrendszer a felelős.

Fontos tudni: az ételallergiás reakciók súlyos megbetegedésekhez, és esetleg halálhoz is vezethetnek. Ha ételallergiája van, mindenképpen forduljon szakemberhez, hogy megtudja, milyen ételek váltják ki a tüneteket.

Az étel intolerancia (hisztamin intolerancia) tünetei

Az étel intoleranciával összefüggésben számos tünet jelentkezhet, egyénenként és alkalmanként változó módon, az intoleranciát okozó étel elfogyasztása után. A tünetek gyakorisága és súlyossága is változó.

? Kisebb hasi görcsök, feszülés
? Fejfájás, migrén
? Bőrkiütés, ekcéma
? Hányinger
? Szédülés
? Emésztőrendszeri problémák
? Alkalomszerű szorulás
? Orrfolyás, könnyezés
? Puffadás
? Hasmenés
? Kimerültség, fáradtság

Ételallergia tünetei

Az ételallergiánál a szervezet immun- /védekező/ rendszere úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak volnának. A probléma megjelenhet olyan mindennapi emésztési gondként, mint a hasfájás, görcsök, hasmenés, szorulás, felfúvódás, de lehet fejfájás, sőt migrén is, nem is beszélve a bőrkiütésekről és ekcémáról. Mindezeket okozhatja az, hogy szervezetünk nem képes tökéletesen megemészteni az ételt, mert bizonyos emésztőenzimekből nem termel eleget. Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki.

Eme 8 nagy allergén felelős az ételallergia 90%-áért:

A leggyakoribb ételallergia tünetek:

? csalánkiütés
? hányinger
? gyomorfájdalom
? hasmenés
? bőrviszketés
? nehézlégzés
? mellkasi fájdalom
? légutak duzzanata
? anafilaxia

Fontos információ _ Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegédés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

Ételérzékenység: étel intolerancia és étel allergia
5 (100%) 1 vote[s]

HOZZÁSZÓLÁS

Kérem írja be a hozzászólását!
Kérem írja be a nevét ide

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..