RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Életmód

Ételérzékenység: étel intolerancia és étel allergia

Ételérzékenység: étel intolerancia és étel allergia

Sokan szenvedünk az étel érzékenységtől vagy úgy is mondhatjuk, hogy intoleranciától gyakran anélkül, hogy erről tudnánk. Illetve, ha tudunk is róla, az étel intolerancia bizonyos fajtáit könnyen összetéveszthetjük az étel allergiával. Hogyan különböztessük meg a kettőt egymástól, mik a tünetek és mire kell figyelni?

Étel intolerancia vagy étel allergia

Fontos, hogy felismerjük a különbséget az étel intolerancia és az étel allergia között. A nem allergiás jellegű hisztamin érzékenységben megnyilvánuló étel intoleranciát legtöbbször a bélben nem megfelelően megemésztett étel, a táplálék magas hisztamin tartalma váltja ki. Ilyenkor kínná válik az olyan ételek fogyasztása, mint a pizza, tengeri hal, sör, vörösbor és sok más (étel-tartósítószer és ízfokozó).

Az étel intolerancia tehát az emésztőrendszer nem immunjellegű reakciója, és olyankor alakul ki, ha nem képes megemészteni az élelmiszerek bizonyos alkotórészeit. Az élelmiszer hisztamin tartalmára adott válasz nem ételallergia, bár a tünetei ahhoz hasonlóak. Az allergiával ellentétben, amikor a tünet az elfogyasztott étel mennyiségétől független, a hisztamin érzékenység tüneteinek súlyossága függ a hisztaminban gazdag étel elfogyasztott mennyiségétől.

Az étel allergia viszont a szervezet immunrendszere által kiváltott válasz bizonyos ételekre. Ez akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor látjuk, amikor a védekező ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevővel szemben.

A leggyakoribb problémát okozó ételek: tojás, kagyló, halak, mogyoró, tej és a szója-ételek.

Az ételintoleranciáért tehát az emésztőrendszer, az ételallergiáért az immunrendszer a felelős.

Fontos tudni: az ételallergiás reakciók súlyos megbetegedésekhez, és esetleg halálhoz is vezethetnek. Ha ételallergiája van, mindenképpen forduljon szakemberhez, hogy megtudja, milyen ételek váltják ki a tüneteket.

Az étel intolerancia (hisztamin intolerancia) tünetei

Az étel intoleranciával összefüggésben számos tünet jelentkezhet, egyénenként és alkalmanként változó módon, az intoleranciát okozó étel elfogyasztása után. A tünetek gyakorisága és súlyossága is változó.

  • Kisebb hasi görcsök, feszülés
  • Fejfájás, migrén
  • Bőrkiütés, ekcéma
  • Hányinger
  • Szédülés
  • Emésztőrendszeri problémák
  • Alkalomszerű szorulás
  • Orrfolyás, könnyezés
  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Kimerültség, fáradtság

Ételallergia tünetei

Az ételallergiánál a szervezet immun- /védekező/ rendszere úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak volnának. A probléma megjelenhet olyan mindennapi emésztési gondként, mint a hasfájás, görcsök, hasmenés, szorulás, felfúvódás, de lehet fejfájás, sőt migrén is, nem is beszélve a bőrkiütésekről és ekcémáról. Mindezeket okozhatja az, hogy szervezetünk nem képes tökéletesen megemészteni az ételt, mert bizonyos emésztőenzimekből nem termel eleget. Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki.

Eme 8 nagy allergén felelős az ételallergia 90%-áért:

A leggyakoribb ételallergia tünetek:

  • csalánkiütés
  • hányinger
  • gyomorfájdalom
  • hasmenés
  • bőrviszketés
  • nehézlégzés
  • mellkasi fájdalom
  • légutak duzzanata
  • anafilaxia

Fontos információ _ Amennyiben a honlapon megtalálható bármilyen tünetet észlel önmagán, akkor mindenképpen forduljon először orvosához, mivel a tüneteket nem csak allergia, candida, ételintolerancia, lisztérzékenység okozhatja hanem egyéb megbetegedés is ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával!

  • Tweet
Kulcsszavak: ALLERGIA, Ételérzékenység, HISZTAMIN, Hisztaminintolerancia, intolerancia

Érdekes lehet még

Zöld smoothie: 20 érv a fogyasztása mellett!
Hisztaminintolerancia
Hisztaminintolerancia: minden, amit tudnod kell a felismeréséről, kezeléséről
A levesfogyasztás élettani hatásai: ezért fogyaszd minden nap!
A levesfogyasztás élettani hatásai: ezért fogyaszd minden nap!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP