Szuperegészséges és nagyon finom: ez a galagonya! A galagonyáról úgy tartják, hogy a legbiztonságosabb gyógynövény, hiszen mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek. Hatóanyagai többek között a flavonoidok, triterpének, procianidinek.
Galagonya, a szív megmentője
Rendkívül jó szíverősítő és szívnyugtató. Vérnyomáscsökkentésre, szívpanaszokra is kiváló. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
Az apró piros galagonya termést októberben szedjük.
Beszereztünk egy zacskóval ebből a fantasztikus piros bogyós elixírből? Akkor galagonya lekvár készítésre fel!
Ízletes galagonya lekvár recept
- 1 kg galagonya bogyó
- 5 evőkanál méz vagy 30 dkg cukor
- víz
- Megtisztítjuk a galagonyát, majd főzés előtt egy célszerszámmal (például egy burgonyatörővel) alaposan megnyomkodjuk.
- Lábasba rakjuk és kevés vizet öntünk rá, annyit, hogy egyharmadáig ellepje. Felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Kicsit toljuk félre, lefedve hagyjuk állni kis időre nehogy leforrázzuk magunkat.
- Miután kicsit hűlt, egy konyhai szűrőn áttörjük, leszűrjük.
- A tüzet ismét alágyújtva állandó kevergetés mellett besűrűsítjük, közben tegyük hozzá a preferált édesítőnket is.
- Ha télire szeretnék elrakni belőle, egy csipet tartósítószert (citromsav, borkősav..) tehetünk bele. Amennyiben gyorsabban zselésíteni szeretnénk rajta, használjuk pektint a befőzéshez.