Gránátalma jótékony hatásai

A gránátalma egy finom gyümölcs, ami számos egészségügyi ellátásra alkalmas. Többek között vírusellenes, antioxidáns és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor és a zöld tea. Köszönhető ez a benne található háromféle polifenol jelenlétének.

Milyen egészségügyi problémákra nyújthat megoldást a gránátalma és hogyan tudjuk beépíteni a táplálkozásunkba? Kiderül a következő sorokból!

Alacsony kalória-, magas rosttartalom

Alacsony kalória- és magas rosttartalma nyomán a gránátalma kiváló méregtelenítő és testsúly csökkentő csodafegyver. 

Vitaminokban gazdag

A gránátalma C-, valamint K-vitamin tartalmánál fogva erősíti az immunrendszer működését, hozzájárul az erős, egészséges csontok fenntartásához. Egész évben, de megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.

E- és B-vitamin tartalma fontos szerepet játszik az alapvető testi funkciók szabályozásában és a sejtek védelmében.
Ami miatt a legtöbben mégis beépítik a napi szintű táplálkozásukba, az a rákmegelőző hatása. A gránátalma fogyasztásával nagy mennyiségű antioxidánst tudunk szervezetünkbe juttatni: ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok lebontása során keletkező szabadgyököktől.

A frissítő menta kiválóan illik a gránátalma édes, de mégis savanykás ízvilágához

Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet

A flavonidok jótékony hatása a szív és érrendszer karbantartásában is megjelenik. A gránátalma magja erősen ajánlott a hipertóniás betegek számára, hiszen anélkül csökkenti a szerveztünk vérnyomását, hogy közben mellékhatásokat okozna.

A gránátalmával természetesen, mégis hatékonyan lehet kezelni a koleszterinszintet. Leginkább az LDL vagyis a rossz koleszterinre van drasztikus hatása.
Emellett csökkenti a trombosis-hajlamot, elősegíti az egészséges vérkeringést és optimalizálja a sejtek oxigénellátását.

A gránátalma fogyasztása továbbá:

  • Csökkenti a prosztatarák kockázatát
  • Növeli a sperma minőségét és javítja a merevedési zavarokat
  • Fogyasztása csökkenteni a koraszülés esélyét terhesség alatt
  • Természetes inzulin
  • Helyreállítja a szervezet hormonháztartását
  • Gyulladáscsökkentő

Hogyan tudjuk kifejteni a magokat? A gránátalma pucolása a legegyszerűbben | by Jamie Oliver:

A gránátalmának a szezonja szeptembertől januárig van, éppen tökéletes a szervezetünk számára immunerősítésnek a téli megfázásos időszakban.

Vásárláskor figyeljünk a következőkre: kemény, sérülésmentes példányokat válasszunk. Általában darab áron vannak, ezért keressük a nagyobb, érett mélyvörös színű gyümölcsöket, melyeknek a külső héja mentes a penésztől és egyéb hibáktól.

Tipp a felhasználásához

A kedvenc gránátalma saláta receptem egy pesti autentikus török gyros büfében kínált petrezselymes gránátalmasaláta kicsit továbbfejlesztett változata. A kis utcában lévő gyrososnál a mamika nem győzte készíteni ezt a mennyei salátát, ki kellett fogni, hogy ne legyen üres a kínálótál!
A gyrosos már nincsen meg, de a recept tovább él! Íme hát:

Hozzávalók 3-4 főre
  • Rengeteg friss petrezselyem (nyugodtan vegyünk egy tizes csomaggal a piacon)
  • 3-4 egészséges gránátalma
  • Jó minőségű olívaolaj
  • Méz (ízlés szerint)
  • 1 citrom kifacsart leve

A gránátalma magjait valamint az apróra vágott petrezselymet összekeverjük, ráfacsarunk egy egész citromot (közben a tenyerünkkel felfogjuk a citrom magokat) és alaposan meglocsoljuk az egészet olívaolajjal. Ízlés szerint csurgathatunk rá mézet. Ha kibírjuk, akkor a hűtőbe tesszük, kicsit összeérik, még finomabb lesz. 
Igazi C-vitaminbomba!!!

Gránátalma jótékony hatásai
4.8 (96.67%) 6 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..