Hamis túrógombóc szuper recept (aludttejből vagy kefirrel, darával)

Ne öntsük ki a tejet ha kissé megsavanyodott! Készítsünk belőle ízletes túrógombócot, az egész család szeretni fogja! Egyszerűen elkészíthető és csupán néhány alapanyagra van szükségünk hozzá.

Főzés: 15 perc
Kihűlési idő: 20 perc
Kész: 35 perc alatt
 

Hozzávalók

  • Aludttej 1/2 liter, vagy rendes tej és 1 pohár kefir
  • 12 dkg búzadara
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj
  • só, kevés cukor

Elkészítés

1Az aludttejet a tűzre tesszük egy lábasban és amikor forr, a darát lassan beleszórjuk. Tényleg lassan szórjuk és közben kavargassuk a tejet, mert különben csomós lesz. Amikor ezzel megvagyunk, egy csipet sóval és kevés cukorral ízesítjük (én annyit szoktam bele tenni, amennyit 1 nagy csésze kávéhoz tennék, vagy ízlés szerint 1-2 evőkanálnyit tehetünk bele ha édesebben szeretjük). 

2Addig főzzük, míg egészen sűrű állagú nem lesz. Ekkor elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk kihűlni, nehogy megégesse a kezünket gombócozás közben.

Közben elkészíthetjük a pirított morzsát: 2 evőkanál olajon pirítsunk meg 5 kanál zsemlemorzsát aranybarnára kis-közepes lángon, folyamatosan kevergetve. Figyeljünk oda, hamar megég!

20 perc pihentetés után akár már neki is állhatunk a túrógombócok elkészítéséhez. Ha nagyon ragad, kissé vizezzük be a tenyerünket, így könnyebben formálhatunk belőle gombócokat. Még melegen hempergessük meg a zsemlemorzsában.

Porcukorral bőven meghintve, tejföllel rendkívül ízletes.

Jó étvágyat hozzá!

Hamis túrógombóc szuper recept (aludttejből vagy kefirrel, darával)