Ne öntsük ki a tejet ha kissé megsavanyodott!
Készítsünk belőle ízletes túrógombócot, az egész család szeretni fogja!
Egyszerűen elkészíthető és csupán néhány alapanyagra van szükségünk hozzá.Főzés: 15 percKihűlési idő: 20 percKész: 35 perc alatt
Hozzávalók
- Aludttej 1/2 liter, vagy rendes tej és 1 pohár kefir
- 12 dkg búzadara
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olaj
- só, kevés cukor
Elkészítés
- Az aludttejet a tűzre tesszük egy lábasban és amikor forr, a darát lassan beleszórjuk. Tényleg lassan szórjuk és közben kavargassuk a tejet, mert különben csomós lesz. Amikor ezzel megvagyunk, egy csipet sóval és kevés cukorral ízesítjük (én annyit szoktam bele tenni, amennyit 1 nagy csésze kávéhoz tennék, vagy ízlés szerint 1-2 evőkanálnyit tehetünk bele ha édesebben szeretjük).
- Addig főzzük, míg egészen sűrű állagú nem lesz. Ekkor elzárjuk alatta a gázt és hagyjuk kihűlni, nehogy megégesse a kezünket gombócozás közben.
- Közben elkészíthetjük a pirított morzsát: 2 evőkanál olajon pirítsunk meg 5 kanál zsemlemorzsát aranybarnára kis-közepes lángon, folyamatosan kevergetve. Figyeljünk oda, hamar megég!
- 20 perc pihentetés után akár már neki is állhatunk a túrógombócok elkészítéséhez. Ha nagyon ragad, kissé vizezzük be a tenyerünket, így könnyebben formálhatunk belőle gombócokat. Még melegen hempergessük meg a zsemlemorzsában.
Porcukorral bőven meghintve, tejföllel rendkívül ízletes.
Jó étvágyat hozzá!