RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
1
február 05, / Közzétéve Fermentálás

Indul a „Fermentálj a hosszú életért!” Receptverseny – Érdemes részt venni!

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ismét meghirdeti hagyományos receptversenyét, amelynek célja, hogy népszerűsítse az egészséges, fermentált ételek fogyasztását és a bélflóra támogatását. A versenyt „Ételed legyen a gyógyszered” életmódbeli elv szerint szervezik, amely kiemelten foglalkozik a bélflóra helyreállításával és az ezzel összefüggő civilizációs betegségek megelőzésével.

Miért fontos a bélflóra védelme?

A bélflóra egészsége közvetlen hatással van az általános jólétünkre, lelki állapotunkra, étvágyunkra, valamint betegségeinkre. A modern életmód és táplálkozási szokások következtében a bélflóránk gyakran károsodik, ami számos egészségügyi problémához, például gyenge immunrendszerhez és autoimmun betegségekhez vezethet. A legújabb kutatások szerint a fermentált ételek segíthetnek a bélflóra helyreállításában, mivel támogatják a hasznos baktériumok szaporodását, javítják az emésztést és segítenek a káros anyagok lebontásában.

Miért válasszuk a fermentált ételeket?

A fermentálás egy olyan ősi eljárás, amelyben az ételeket (zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat) erjesztünk vagy savanyítunk, hogy javítsuk azok tápanyagtartalmát. A fermentált ételek könnyebben emészthetők, miközben probiotikumokat, enzimeket és más hasznos mikrobákat tartalmaznak. Ezek a mikroorganizmusok javítják az emésztést és erősítik a bélflórát, ami hozzájárulhat az általános egészségi állapotunkhoz.

A „Fermentálj a hosszú életért!” Receptverseny célja

A verseny célja, hogy felfedezze és népszerűsítse a fermentált ételek sokszínűségét, miközben megőrizzük őseink hagyományos tudását. A harmadik alkalommal meghirdetett pályázatban már eddig is izgalmas és kreatív recepteket ismerhettünk meg, mint például:

  • Székelyföldi tőtike kovászolt lapiból,
  • Fermentált kölestorta,
  • Kovászos sós babka,
  • Garnélás rizottó fermentált zöldségekkel,
  • Csilis fermentált babból készült quesadilla,
  • Szelídített fermentált bab alföldi babfőzelék.

Cél, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az egészséges, fermentált ételek fogyasztása, és ezáltal egy új, tudatos és gyógyító konyhaművészet teremtése!

Pályázati feltételek

A versenyre bárki jelentkezhet, aki szeretné támogatni a bélflórája egészségét, vagy akik már küzdenek valamilyen egészségügyi problémával, és a fermentált ételek jótékony hatásával szeretnének visszatérni a helyes útra. A legjobb receptek idén is megjelennek egy kiadványban, és a nyerteseket értékes jutalmak várják!

A pályázatok elbírálása

Az étel-ital (akár gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb.) megfeleljen a fermentálás alapelveinek. Az elbírálásnál figyelembe vesszük, hogy a recept mennyire illeszkedik az egészséges táplálkozás ajánlásaihoz, amelyet hazánkban az OKOSTÁNYÉR® foglal össze. A receptekhez mellékelni kell a hozzávalókat, valamint a fűszerek, összetevők élettani hatásait, és minden fontos információt, amit a pályázó relevánsnak tart. A pályázathoz fotók is kellenek az ételekről/italokról, mivel ezek hiányában a pályázat érvénytelen lesz.

Hogyan pályázhatsz?

  • Pályázható receptek száma: Minimum 1, maximum 3 recepttel lehet részt venni a versenyben.
  • Díjazás: A legjobb receptek megjelennek egy kiadványban, értékes nyeremények is gazdára találnak: étrend-kiegészítők, ingyenes szűrővizsgálati voucherek és wellness hétvégék.
  • Beküldési határidő: 2025. július 31.
  • Pályázati e-mail cím: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

A zsűri

A recepteket a következő szakértők bírálják el:

  • B. Király Györgyi, kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
  • Dr. Csicsor János, vegyészmérnök
  • Dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
  • Horváth Szilárd, MTVA szerkesztő-műsorvezetője
  • Paor Lilla, a Hatoscsatorna főszerkesztője
  • Páncsity Ferenc, EM Technológia szakértő
  • Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy egy ínycsiklandó recepttel hozzájárulj a fermentált ételek népszerűsítéséhez és egy egészségesebb jövőhöz!

Tavalyi 1. helyezés receptje: Kovászos sós babka

Kulcsszavak: fermentálás, receptverseny

Ez is érdekes lehet

Kimchi
Kimchi készítése
Kvász
Kvász készítése – természetes probiotikum recept
Köles elkészítése, fermentálása – a jó magyar gluténmentes gabonaféle, tippek és receptek

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP