A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ismét meghirdeti hagyományos receptversenyét, amelynek célja, hogy népszerűsítse az egészséges, fermentált ételek fogyasztását és a bélflóra támogatását. A versenyt „Ételed legyen a gyógyszered” életmódbeli elv szerint szervezik, amely kiemelten foglalkozik a bélflóra helyreállításával és az ezzel összefüggő civilizációs betegségek megelőzésével.
Miért fontos a bélflóra védelme?
A bélflóra egészsége közvetlen hatással van az általános jólétünkre, lelki állapotunkra, étvágyunkra, valamint betegségeinkre. A modern életmód és táplálkozási szokások következtében a bélflóránk gyakran károsodik, ami számos egészségügyi problémához, például gyenge immunrendszerhez és autoimmun betegségekhez vezethet. A legújabb kutatások szerint a fermentált ételek segíthetnek a bélflóra helyreállításában, mivel támogatják a hasznos baktériumok szaporodását, javítják az emésztést és segítenek a káros anyagok lebontásában.
Miért válasszuk a fermentált ételeket?
A fermentálás egy olyan ősi eljárás, amelyben az ételeket (zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat) erjesztünk vagy savanyítunk, hogy javítsuk azok tápanyagtartalmát. A fermentált ételek könnyebben emészthetők, miközben probiotikumokat, enzimeket és más hasznos mikrobákat tartalmaznak. Ezek a mikroorganizmusok javítják az emésztést és erősítik a bélflórát, ami hozzájárulhat az általános egészségi állapotunkhoz.
A „Fermentálj a hosszú életért!” Receptverseny célja
A verseny célja, hogy felfedezze és népszerűsítse a fermentált ételek sokszínűségét, miközben megőrizzük őseink hagyományos tudását. A harmadik alkalommal meghirdetett pályázatban már eddig is izgalmas és kreatív recepteket ismerhettünk meg, mint például:
- Székelyföldi tőtike kovászolt lapiból,
- Fermentált kölestorta,
- Kovászos sós babka,
- Garnélás rizottó fermentált zöldségekkel,
- Csilis fermentált babból készült quesadilla,
- Szelídített fermentált bab alföldi babfőzelék.
Cél, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az egészséges, fermentált ételek fogyasztása, és ezáltal egy új, tudatos és gyógyító konyhaművészet teremtése!
Pályázati feltételek
A versenyre bárki jelentkezhet, aki szeretné támogatni a bélflórája egészségét, vagy akik már küzdenek valamilyen egészségügyi problémával, és a fermentált ételek jótékony hatásával szeretnének visszatérni a helyes útra. A legjobb receptek idén is megjelennek egy kiadványban, és a nyerteseket értékes jutalmak várják!
A pályázatok elbírálása
Az étel-ital (akár gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb.) megfeleljen a fermentálás alapelveinek. Az elbírálásnál figyelembe vesszük, hogy a recept mennyire illeszkedik az egészséges táplálkozás ajánlásaihoz, amelyet hazánkban az OKOSTÁNYÉR® foglal össze. A receptekhez mellékelni kell a hozzávalókat, valamint a fűszerek, összetevők élettani hatásait, és minden fontos információt, amit a pályázó relevánsnak tart. A pályázathoz fotók is kellenek az ételekről/italokról, mivel ezek hiányában a pályázat érvénytelen lesz.
Hogyan pályázhatsz?
- Pályázható receptek száma: Minimum 1, maximum 3 recepttel lehet részt venni a versenyben.
- Díjazás: A legjobb receptek megjelennek egy kiadványban, értékes nyeremények is gazdára találnak: étrend-kiegészítők, ingyenes szűrővizsgálati voucherek és wellness hétvégék.
- Beküldési határidő: 2025. július 31.
- Pályázati e-mail cím: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu
A zsűri
A recepteket a következő szakértők bírálják el:
- B. Király Györgyi, kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
- Dr. Csicsor János, vegyészmérnök
- Dr. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
- Horváth Szilárd, MTVA szerkesztő-műsorvezetője
- Paor Lilla, a Hatoscsatorna főszerkesztője
- Páncsity Ferenc, EM Technológia szakértő
- Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy egy ínycsiklandó recepttel hozzájárulj a fermentált ételek népszerűsítéséhez és egy egészségesebb jövőhöz!
Tavalyi 1. helyezés receptje: Kovászos sós babka