RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
0
február 05, / Közzétéve Fermentálás

Kovászos sós babka – Fermentálj a hosszú életért! ’24 Receptverseny I. helyezet

I. helyezés / Bartl Bianka, Kovászos sós babka, forrás: korkontrolltarsasag.hu

Egy igazán különleges recept, melynek tésztája 25 órán át pihen, így a kovász jótékony hatásai teljes mértékben érvényesülnek, a töltelék pedig igazi immunbomba: a spenót, petrezselyem és snidling rengeteg C-vitamint, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat hordoz, míg a dió az omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag. A sörélesztőpehely pedig B12-vitamint, fehérjét és az emésztést segítő összetevőket tartalmaz.

Tészta

Hozzávalók:

  • 250 g tk búzaliszt
  • 100 g búzaliszt
  • 135 g kovász
  • 215 g növényi tej
  • 5 g só
  • 35 g kókuszolaj (először kimarad)

Elkészítés:

  1. Előkészítés:
    • Langyosítsd meg a növényi tejet, majd keverd össze a kovásszal.
    • Egy külön tálban keverd össze a kétféle lisztet a sóval.
  2. Tészta összeállítása:
    • Öntsd rá a tejes-kovászos keveréket a lisztre, és gyúrd össze alaposan.
    • Hagyd állni legalább 20 percig, hogy a liszt teljesen magába szívja a nedvességet.
  3. Kókuszolaj hozzáadása:
    • Ezután dolgozd bele a kókuszolajat.
    • A tészta tetejét kend meg egy kis olajjal, majd hagyd 2 órát szobahőmérsékleten pihenni.
  4. Hűtőben pihentetés:
    • Végül tedd a tésztát egy éjszakára a hűtőbe.

Töltelék

Hozzávalók:

  • 100 g fagyasztott spenót (vagy friss spenót)
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 kisebb csokor snidling
  • 70 g dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 50 g olívaolaj

Elkészítés:

  1. Töltelék elkészítése:
    • Tedd a spenótot, petrezselymet, snidlinget, diót, fokhagymát, sörélesztőpelyhet és az olívaolajat egy konyhai aprítóba.
    • Dolgozd össze finomra, hogy minden összetevő jól eloszoljon.

Babka összeállítása és sütése

  1. Tészta kinyújtása:
    • Vedd ki a tésztát a hűtőből reggel, és hagyd meleg helyen felmelegedni.
    • Nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra.
  2. Töltés és formázás:
    • Oszd el egyenletesen a tölteléket a kinyújtott tésztán.
    • Tekerd fel a tésztát, majd hosszában vágd ketté úgy, hogy a tetején kb. 5 cm maradjon.
    • Fondd össze a két darabot, és helyezd sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe.
    • A tetejét is vágd fel, majd hajtsd be szépen a tepsiben.
  3. Pihentetés:
    • Hagyd a formázott babkát 4-5 órát pihenni, 20-22 °C-os hőmérsékleten.
  4. Sütés:
    • Az idő letelte után kend meg a tetejét egy kevés növényi tejjel.
    • Süsd az előmelegített sütőben (170-180 °C) 35-40 perc alatt, amíg szép aranybarnára sül.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Recept és kép forrás: https://korkontrolltarsasag.hu/

I. helyezés / Bartl Bianka

 

Vegyél részt Te is a receptversenyen!

Kulcsszavak: fermentálás, zöldség

Ez is érdekes lehet

Kimchi
Kimchi készítése
Savanyú káposzta készítése házilag
Savanyú káposzta hagyományosan készítve eredeti recept
Kvász
Kvász készítése – természetes probiotikum recept

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP