I. helyezés / Bartl Bianka, Kovászos sós babka, forrás: korkontrolltarsasag.hu
Egy igazán különleges recept, melynek tésztája 25 órán át pihen, így a kovász jótékony hatásai teljes mértékben érvényesülnek, a töltelék pedig igazi immunbomba: a spenót, petrezselyem és snidling rengeteg C-vitamint, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat hordoz, míg a dió az omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag. A sörélesztőpehely pedig B12-vitamint, fehérjét és az emésztést segítő összetevőket tartalmaz.
Tészta
Hozzávalók:
- 250 g tk búzaliszt
- 100 g búzaliszt
- 135 g kovász
- 215 g növényi tej
- 5 g só
- 35 g kókuszolaj (először kimarad)
Elkészítés:
- Előkészítés:
- Langyosítsd meg a növényi tejet, majd keverd össze a kovásszal.
- Egy külön tálban keverd össze a kétféle lisztet a sóval.
- Tészta összeállítása:
- Öntsd rá a tejes-kovászos keveréket a lisztre, és gyúrd össze alaposan.
- Hagyd állni legalább 20 percig, hogy a liszt teljesen magába szívja a nedvességet.
- Kókuszolaj hozzáadása:
- Ezután dolgozd bele a kókuszolajat.
- A tészta tetejét kend meg egy kis olajjal, majd hagyd 2 órát szobahőmérsékleten pihenni.
- Hűtőben pihentetés:
- Végül tedd a tésztát egy éjszakára a hűtőbe.
Töltelék
Hozzávalók:
- 100 g fagyasztott spenót (vagy friss spenót)
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1 kisebb csokor snidling
- 70 g dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- 50 g olívaolaj
Elkészítés:
- Töltelék elkészítése:
- Tedd a spenótot, petrezselymet, snidlinget, diót, fokhagymát, sörélesztőpelyhet és az olívaolajat egy konyhai aprítóba.
- Dolgozd össze finomra, hogy minden összetevő jól eloszoljon.
Babka összeállítása és sütése
- Tészta kinyújtása:
- Vedd ki a tésztát a hűtőből reggel, és hagyd meleg helyen felmelegedni.
- Nyújtsd ki 2-3 mm vastagságúra.
- Töltés és formázás:
- Oszd el egyenletesen a tölteléket a kinyújtott tésztán.
- Tekerd fel a tésztát, majd hosszában vágd ketté úgy, hogy a tetején kb. 5 cm maradjon.
- Fondd össze a két darabot, és helyezd sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe.
- A tetejét is vágd fel, majd hajtsd be szépen a tepsiben.
- Pihentetés:
- Hagyd a formázott babkát 4-5 órát pihenni, 20-22 °C-os hőmérsékleten.
- Sütés:
- Az idő letelte után kend meg a tetejét egy kevés növényi tejjel.
- Süsd az előmelegített sütőben (170-180 °C) 35-40 perc alatt, amíg szép aranybarnára sül.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Recept és kép forrás: https://korkontrolltarsasag.hu/
I. helyezés / Bartl Bianka