Csíráztatás és mikrozöldek termesztése otthon: Egészségügyi előnyök és gyakorlati útmutató
február 05,
A csírák és mikrozöldek fogyasztása egyre népszerűbbé válik az egészségtudatos emberek körében. Ezek az apró növényi hajtások nemcsak ízletesek, hanem rendkívül táplálóak is, és könnyedén termeszthetők akár otthon, a konyhaablakban. Ebben a cikkben bemutatjuk a csíráztatás és a mikrozöldek egészségre gyakorolt jótékony hatásait, valamint gyakorlati tanácsokat adunk az otthoni termesztésükhöz. A csírák és mikrozöldek egészségügyi
- Közzétéve Csíráztatás
Fermentált csírák készítése otthon
február 05,
A fermentált csírák egyesítik a csíráztatás és az erjesztés előnyeit, gazdagítva étrendünket probiotikumokkal és tápanyagokkal. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetünk fermentált csírákat otthon. 1. A megfelelő magok kiválasztása Válasszunk bio minőségű, csíráztatásra alkalmas magokat, például lucerna, retek, brokkoli vagy mungóbab magokat. Fontos, hogy a magok ne legyenek vegyszerrel kezelve. 2. A magok csíráztatása
- Közzétéve Csíráztatás, Egészség
I. helyezés / Bartl Bianka, Kovászos sós babka, forrás: korkontrolltarsasag.hu Egy igazán különleges recept, melynek tésztája 25 órán át pihen, így a kovász jótékony hatásai teljes mértékben érvényesülnek, a töltelék pedig igazi immunbomba: a spenót, petrezselyem és snidling rengeteg C-vitamint, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat hordoz, míg a dió az omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag. A
- Közzétéve Fermentálás
A fermentálás egy ősi eljárás, amely nemcsak az ételek tartósítását szolgálja, hanem komoly jótékony hatással van a bélflóránkra is. A modern táplálkozási trendekben egyre nagyobb figyelem irányul a fermentált ételek fogyasztására, mivel tudományos kutatások is alátámasztják, hogy az ilyen ételek kulcsszerepet játszanak a probiotikumok bevitelében, így hozzájárulnak az egészséges emésztéshez és az egészséges táplálkozás alapjait
- Közzétéve Életmód
A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ismét meghirdeti hagyományos receptversenyét, amelynek célja, hogy népszerűsítse az egészséges, fermentált ételek fogyasztását és a bélflóra támogatását. A versenyt „Ételed legyen a gyógyszered” életmódbeli elv szerint szervezik, amely kiemelten foglalkozik a bélflóra helyreállításával és az ezzel összefüggő civilizációs betegségek megelőzésével. Miért
- Közzétéve Fermentálás
A savanyú káposzta készítése házilag is egyszerű, és mivel egy kimondottan téli, tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étel, kár lenne kihagyni az otthoni elkészítését az őszi-téli időszakban. A savanyú káposzta fogyasztható önmagában savanyúságként, vagy felhasználható más ételek alapanyagának, pl. karácsonyi töltött káposztához, korhelyleveshez vagy erdélyi rakott káposztához is. Nyers fogyasztása különösen ajánlott a téli időszakban
- Közzétéve Fermentálás, Karácsony, Recept
Kimchi készítése
január 24,
Ha a fermentált savanyúság szóba kerül, akkor biztosan a kimcsi is. A kimchi Korea nemzeti étele, melyet ősszel, november végén készítenek télre de fogyasztják egész évben. Legfontosabb összetevői a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és a gyömbér. Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses
- Közzétéve Fermentálás, Karácsony, Recept, Superfood
Gluténmentes, a többi kvász recepttel ellentétben nem gabona alapú kvász receptet mutatok be. A tejsavas erjedést az élőflórás tejföl illetve ha kapunk vagy készítünk kecskesavót, akkor az indítja be. Segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok, a nehézfémek és toxinok semlegesítésében. Mi az a kvász és miért is igyuk rendszeresen? A kvász tejsavas erejesztéssel készülő ital, szervezetünkre sokféle pozitív
- Közzétéve Egészség, Fermentálás, Recept
Rejuvelac fermentált ital az egészséged szolgálatában! Filléres gyógyír – így készítsd el otthon
január 09,
A rejuvelac egy bombajó fermentált ital, tisztító víz, életvíz vagy enzimatikus víz néven is ismert. Segít helyreállítani az egészséget és kitűnő természetes regenerátor, az összes olyan összetevőt tartalmazza, ahol az élet csírázott. Igazi enzimbomba. Ezen kívül tele van a bélbarát probiotikumokkal, kitisztítja a toxinokat a szervezetből, megnyugtatja az emésztőrendszert és optimalizálja annak működését. Kiváló B-, C- és
- Közzétéve Fermentálás, Recept
Fermentálás kisokos
december 14,
Minden, amit első körben tudni szeretnél, miért és hogyan útmutató recepttel! Sós víz, felöntőlé (brine) készítése fermentáláshoz, savanyúságok felöntéséhez A brine, vagyis felöntőlé sós vizet jelent, mely kiváló közeget teremt a savanyúságok laktofermentálásához. A megfelelő töménységű sóoldat elkészítését a következőképpen csináld: Végy 1 liter tiszta vizet. Amennyiben nincs víztisztítód, forrald fel és hűtsd vissza szobahőmérsékletűre.
- Közzétéve Fermentálás