RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
3
január 08, / Közzétéve Recept

Ízletes zabpelyhes keksz: ez a recept tutira a kedvenced lesz!

Ízletes zabpelyhes keksz: ez a recept tutira a kedvenced lesz!

Nagyon egyszerű és gyors zabkeksz recept, olcsó hozzávalókból, amit elrontani sem lehet! Ez a zabpelyhes keksz változat mazsolával és durvára vágott dióval készült, de süthetjük étcsokoládés dararabokkal is, vagy azzal, amit éppen megkívánunk (pl. aszalt gyümölcsök vagy alma). Nem túl édes, éppen tökéletes – mondta eddig mindenki, aki kóstolta. Finomabb, mint a bolti, de komolyan!

A tökéletes zabpelyhes keksz alapreceptje:Előkészületi idő: 10 percSütőben: 12 percKész: 22 perc alatt 

Hozzávalók 4 főre:

  • Vaj 125 g (vagy kókuszzsír)
  • Barnacukor 90 g (megfelel a kristálycukor is)
  • Zabpehely 125 g
  • Liszt 100 g
  • Tojás 1 db
  • Szódabikarbóna 1 teáskanál
  • Őrölt fahéj (ízlés szerint, nálam 1 teáskanál az is)
  • Só 1 csipet
  • Diós-mazsolás változat:
  • Mazsola 100 g
  • Dió 50 g
  • Étcsokoládés változat:
  • Étcsokoládé durvára vágva 100 g
  • Almás változat:
  • Alma 1 db reszelve

Elkészítés

  1. A cukorral és a tojással jól kikeverjük a puha vajat egy keverőtálban. Hozzátesszük a csipet sót, a szódabikarbónát, a fahéjat majd a lisztet is és alaposan összeforgatjuk. Ezután mehet bele a zabpehely, a durvára vágott dió és a mazsola, majd ezeket jól összedolgozzuk. (Amikor van időm, berakom a hűtőbe 20-30 percre pihenni, jobban összeáll és könnyebb lesz vele dolgozni.)
  2. Elővesszük a tepsit, kibéleljük sütőpapírral. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kézzel ügyesen meg lehet formázni a keksz darabokat, de arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl vékony, se túl nagy. Legalább 3-4 cm-re kell egymástól tenni, mert sütés közben még szétterülnek.
  3. 10 perc után már lehet figyelni, 12 perc elteltével már aranybarna színűek, én így szeretem. Ekkor kiveszem a tepsit és úgy, ahogy van, hagyom kihűlni. Melegen még puhák a kekszecskéink, sütés után 1-2 órával már roppanós állagúak, néhány nappal később fogyasztva (kihűlve, csatos üvegben eltéve) pedig valahogy még finomabbá érnek! Ha marad későbbre?

Jó majszolást!

  • Tweet
Kulcsszavak: keksz, zabpelyhes

Érdekes lehet még

Az igazi Chili con carne – itt a tökéletes chilis bab recept
Az igazi Chili con carne – itt a tökéletes chilis bab recept!
Hideg almaleves
Hideg almaleves – igazi felüdülés
Szilvásgombóc krumplinudlival
Szilvásgombóc krumplinudlival – családi recept

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP