A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, gazdag antioxidáns hatású B-, C- és E-vitaminban, megtalálható benne mind a kilenc esszenciális – ezeket a szervezet nem képes előállítani – aminosav, ezért érdemelte ki a szuperélelmiszer besorolást. Az ásványi anyagok közül a quinoa foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, mangánban, rézben és vasban bővelkedik. Óriási előnye a quinoának, hogy teljesen gluténmentes és az egyik legjobb természetes lúgosító, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mivel a quinoa lassan szívódik fel, fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezért kifejezetten ajánlott diétázóknak és cukorbetegeknek. A quinoa segít megszüntetni a krónikus fejfájást és az emésztési zavarokat, valamint enyhítheti a csontritkulás tüneteit. Rostjainak köszönhetően hatékony béltisztító és méregtelenítő, jó szolgálatot tesz székrekedés esetén.

Quinoa fogyasztása, hatása és receptek

Magas az antioxidáns tartalma, erősen gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, mert mindössze 172 kalóriát tartalmaz negyed csésze quinoa. Egy remek forrása a komplex szénhidrátoknak és a glikémiás indexe is nagyon alacsony. (44 GI- index) Ezzel szemben a rizsé 78 és a barna rizsé is 76 még.

A quinoa edzés mellé is javasolt, 14%-a fehérje, így fogyasztásával teljes értékű fehérjét tudunk bevinni a szervezetünkbe ill számos aminosavat is tartalmaz. Vegánok és vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják fehérje céljából, mivel az ő étrendjükbe is belefér, ez a fajta fehérjebevitel.

Hogyan fogyasztható a quinoa?

A quinoát elsősorban köretként fogyasztják, sóval, borssal vagy más fűszerekkel ízesítve. Reggelire akár mézzel, juharsziruppal, fahéjjal és gyümölcsökkel is fogyasztható, mint egy könnyed napindító édesség.

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen receptben ha a rizst kicseréljük rizsre az működik, legyen szó rizses húsról, tejberizsről vagy éppen wokban sült currys ételekről. Az őrölt quinoa sütemény készítésre is alkalmas, mint muffinok, péksütemények vagy éppen piték.

A legjobb, ha a rizshez hasonlóan kétszeres mennyiségű vízben 15-20 percig főzzük, így elkészítve köretként, kásaként fogyaszthatjuk. A quinoa zöldség- és gyümölcssalátákhoz is keverhető, míg a belőle készült lisztet használhatjuk süteményekhez, palacsintához. A quinoa kókusz-, rizs- vagy mandulatejjel megfőzve a tejberizshez hasonló.

A quinoának 3 fajtája kapható, a leggyakoribb a fehér quinoa, de ezen kívül létezik még vörös és a legritkább: a fekete. Termesztés szempontjából a fehér és a vörös között nincs semmi különbség, ráadásul tápértékük is közel azonos. A különbség egyedül esztétikai, a fehér quinoa másképp fest például egy salátában, mint a vörös. Elkészítésüket tekintve már akad néhány apró különbség. Az optimális főzési idő mindhárom fajtánál más, illetve ízük minimálisan eltérő. A fehér és a vörös quinoa 15 perc alatt fő meg, kásába 20 percig főzzük, íze ennek a legenyhébb, mogyoróra emlékeztető. A három közül ez a legkevésbé ropogós, a kész quinoa enyhén tapadós. A fekete quinoa nagyjából 15-25 perc alatt készül el, íze valamivel intenzívebb, a kész fekete quinoa nem annyira tapad, inkább pergő.

Mivel a quinoát egy természetes keserű bevonat, az úgynevezett szaponin borítja, ami távol tartja a rovarokat, felhasználás előtt ajánlott bő vízzel leöblíteni.

Receptek quinoával

Tojásos quinoa

Egyszerű, egészséges és tápláló reggeli: a megfőtt quinoát egy serpenyőben megsütjük a felvert tojással. Ízesítsük sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízlés szerint. Például a medvehagyma kiválóan passzol hozzá. Sajtot, reszelt parmezánt is szórhatunk a tetejére.

Quinoa reggeli

A quinoát mosás után 1 teáskanál fahéjjal, 0,5liter tejjel, egy csipet sóval, 1 teáskanál vaníliás cukorral együtt egy lábasban körübelül 15 percig főzzük kis lángon kevergetés mellett. Hagyjuk állni pár percet és hozzáadunk 1 evőkanál mézet amivel átforgatjuk, valamint szórunk a tetejére pár szem diót. Pár szem felaprított gyümölcs (akár banán, alma, datolya, mazsola), ami éppen van otthon, még mehet a tetejére. Jó étvágyat a quinoás desszerthez, ezzel biztosan jól indul a nap!

Quinoa saláta

Egyszerű quinoa saláta extra szűz olíva olajjal és friss zöldségekkel.

Lazac quinoa salátával

A hal gazdag fehérjeforrás, ráadásul az egyik legegészségesebb étel. Edzés utáni étkezésnek is kiváló. Az alábbi receptet nemcsak lazaccal, hanem afrikai harcsával vagy tonhallal is elkészítheted.

Quinoa saláta vegyes zöldségekkel: A szűrőben leöblített quinoát egy fazékba öntjük. Annyi vizet engedünk rá, amennyi ellepi, hozzáadjuk a megtisztított zöldbabot, és a vegyes zöldséget és lefedve 20 percig főzzük. A végén belekeverjük a spenótot, majd villával fellazítjuk és a lazaccal tálaljuk.

Lazac elkészítése: Felmelegítünk egy serpenyőt, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a lazacot belehelyezzük. A halszeletet sózzuk, borsozzuk, hozzávetőlegesen 4-5 percig sütjük, amíg a szelet a közepéig kivilágosodik, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük 4-5 percig. 

Miért olyan egyedülálló a quinoa?

A gabonaszemhez hasonló quinoa növény magja számtalan előnyös tulajdonságot ötvöz, így méltó helyet foglal el a szuperélemiszerek között. Laktóz- és gluténmentes, alacsony a kalóriatartalma, ráadásul teljes értékű fehérjeforrás. A kölesre hasonlító, rostokban bővelkedő quinoa kivételes módon tartalmazza azt a kilenc aminosavat, amelyet a szervezet nem tud előállítani, emellett vasat, C-vitamint, B-vitaminokat, E-vitamint, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, valamint cinket rejt magában. Miután a quinoa antioxidáns hatású kvercetinben gazdag, ami semlegesíti a szabad gyököket, fogyasztása megvéd a különböző gyulladásoktól, a szív-és érrendszeri betegségektől, csökkenti a rák kockázatát, mindemellett lassítja az öregedést. Rosttartalmánál fogva a könnyen emészthető quinoa a remek kiegészítője lehet a fogyókúrának, hiszen a jóllakottság érzését kelti, fogyasztása korlátozza az evés utáni vércukorszint emelkedést. Mivel serkenti a bélizmok működését, használható székrekedés ellen, megakadályozza az aranyér kialakulását, megtisztítja a beleket.

Olvastad már?