Agyműködés

DNS-védelem

Izomzat

Légzőrendszer

Szemek, látás egészsége

Szív- és érrendszer egészsége

Tudtad?

A kataláz egy lényeges antioxidáns enzim, amely a szuperoxid-diszmutázzal működik, hogy a károsító szabad gyökök szuperoxidját vízré alakítsa.

A bradfordi egyetem tudósai feltérképezték az őszülés jelenségének biológiai-kémiai hátterét. Kísérleteik során arra jutottak, hogy az ember akkor kezd őszülni, és akkor kezd hullani a haja ha a szervezetében kritikus szint alá csökken a kataláz szintje. Ez az enzim a felelős a hajszálakban természetes úton felgyűlő hidrogén-peroxid lebontásáért. Ha nincs elég kataláz, a hidrogén-peroxid nem tud lebomlani, és kifejti fehérítő hatását a hajszálakban.
A hidrogén-peroxid fontos része szervezetünknek, mivel nélküle semmilyen fiziológiai, biológiai vagy energiafolyamat sem tudna lezajlani. 

Jó kataláz élelmiszerforrások

Bár a kataláz számos élelmiszerben megtalálható, az emésztőrendszerben aminosav összetevőire bomlik. Ez a szervezet saját kataláz termelése, amely biztosítja ennek az antioxidáns enzimnek a szükséges előnyeit. A kataláz vegetáriánus forrásai közé tartozik a fokhagyma, hagyma, sárgabarack, avokádó, sárgarépa, cseresznye, uborka, paszternák, burgonya, retek, spenót és cukkini.