Csontozat és ízületek egészsége

Szív- és érrendszer egészsége

Endokrin rendszer

Izomzat

Táplálkozás, anyagcsere

Tudtad?

A kalcium a leggyakoribb ásványi anyag a szervezetben. Testtömegünk 1,5-2%-át teszi ki, mely mennyiség 99%-a a csontjainkban található.

A kalcium önmagában nem elegendő az erős csontok előállításához; magnéziummal kombinálva azonban ez a két ásványi anyag az emberi test második legnehezebb szövetét teszi ki (a legerősebb fogzománc).

A kalcium 99% -a a csontokban és a fogakban található meg.

A kalcium több, mint csontok építőköve; az izomösszehúzódásokhoz, az idegimpulzusokhoz és az inzulin véráramba történő felszabadulásához is szükséges.

Felnőtt emberekben az elfogyasztott kalcium mindössze 30-40%-a szívódik fel, mert a kalcium hasznosulását a gyomor–és bélrendszeri betegségek is befolyásolni tudják. Nemcsak magas kalciumtartalmú ételeket kell enni, hanem a vitaminok és ásványi anyagok összhangjára is ügyelni kell.

A csontritkulás egyik ellenszere, sőt, újabb kutatások szerint a magas vérnyomás betegség kialakulása is megelőzhető megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztásával. A kalcium nélkülözhetetlen a B12 vitamin felszívódásában, ezenkívül elősegíti a vas felszívódását.

A Kalcium áldásos hatásai

  • Erősebb csontok, izületek.
  • Védelem az izomgörcsök ellen.
  • Megfelelő bevitele csökkenti a magas vérnyomást, így közvetve ereink egészségének megőrzésében is résztvesz.

Kalciumban gazdag élelmiszerforrások

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a tejtermékek, például a sajt, a joghurt és a tej jó kalciumforrások, azonban a sötét leveles zöldségek (káposztafélék) is jó kalciumforrások. Továbbá ide tartozik még a brokkoli, a zabpehely és néhány dióféle is (mandula, mogyoró és brazil dió).