A mákos guba az egyik legnagyszerűbb desszert! A mák íze kis cukorral-citrommal mézesen mesés, gyorsan összerakható és nagyon finom laktató. Amennyiben van otthon 10 db szikkadt kifli, akkor kattints a ide mákos guba receptjéhez és ugord át a tésztakészítést. Ha szeretnél kiflit sütni nézd meg a hagyományos kifli készítésének receptjét. Ha diós gubát készítenél, görgess az oldal aljára!
Ha nincs otthon szikkadt kifli és szeretnénk hagyományos mákos (vagy diós) guba kelt tésztát készíteni, így járjunk el:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dl víz
- 6 ek. kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 csipet só
- 1 dl olaj
1-1,5 dl langyos vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez keverjük a maradék cukrot, a sót és a citromhéjat. Hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, illetve annyi vizet, amennyit a tészta felvesz, és ezt szép simára dagasztjuk pár perc alatt.
Egy órát hagyjuk pihenni, majd a deszkán átgyúrjuk. Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, utána mindegyik darabot további négy adagra osztjuk. A kis cipókat hosszú rudakra sodorjuk és egy olajozott-lisztezett tepsibe helyezzük. Ha a gubatésztával teleraktuk a tepsit, akkor vagdossuk be keresztbe, falatnyi darabokra őket. Ne vágjuk át teljesen a tésztát, így a rudak sütéskor egyben maradnak, és könnyebben szét lehet majd törni őket. 170 °C-on 20 perc alatt készre sütjük, és a kamrába rakjuk szikkadni. 2-3 nap száradás után lehet készíteni belőle mákos vagy diós gubát. Ezzel elkészítettük saját magunk a szikkadt kifli egy jobb verzióját.
Mákos guba készítése szikkadt kiflivel
- 10 db kifli
- 1 l tej
- 1 citrom héja
- 1 ek vaj
- 3 tojássárgája
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
A tejet a mákkal, vajjal, citromhéjjal és cukorral összeforraljuk. Amint felforrt, megöntözzük a 2/3-ával a darabokra szaggatott vagy szépen felaprított tésztát. Alaposan elkeverjük. A maradék mákos tejet kissé lehűtjük, hozzákeverjük a 3 tojássárgáját és ezt is a kiflire öntjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kikenjük a formát. 25 percre tegyük a sütőbe, hogy összesüljön szépen.
TIPP: ha a mákos gubát tortaformába adagoljuk, az ünnepi asztalon is szépen mutat. Ekkor kenjük ki vajjal a formát mielőtt a sütőbe tesszük.
Vaníliaöntet
Vaníliaöntet elkészítésének lépései
A mákos gubához legtöbbször vaníliaöntetet kínálunk. Ez a legjobb recept hozzá:
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 rúd vanília
- 5 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 dl habtejszín
Felhasítunk egy vaníliarudat, kikaparjuk a pépét, majd a pépet és a rudakat is belekeverjük 3dl tejbe. Felforraljuk és félrehúzva 10 percig pihentetjük, míg az aromák kioldódnak. Ezután a rudakat kidobhatjuk.
Habosra keverünk 3 tojássárgáját 5 dkg cukorral.
A vaníliás tejet még egyszer felforraljuk, és folyamatosan kevergetve vékony sugárban a tojáshoz öntjük. Lassú tűzön kevergetve felforraljuk az egészet még egyszer, majd kihűtjük. Végül belekeverük a 1dl kemény habbá vert tejszínt.
Diós guba elkészítése recept
Megegyezik a fent leírtakkal, csak mák helyett cukros diót (25 dkg diót 10 dkg cukorral) locsolunk a kiflikre. A citromhéjat is hagyjuk ki ebben az esetben.