A kovász a fermentáció egyik formája, kovászolással a nehezen emészthető gabona fehérjéi és szénhidrátjai könnyen emészthetővé válnak, a glutén is lebomlik. Sok bélbetegség gyógyítható fermentált élelmiszerek rendszeres vagy akár kúraszerű fogyasztásával. Gluténmentes étrenden pedig nem kell lemondanunk a roppanós kennyérről! Egyszerű, olcsó, egészséges és gyorsan elkészíthető!
Fontos: a glutén 48-72 óra alatt bomlik le, a kovászunkat tehát így kell előkészítenünk, ha gluténmentes kenyérlángost szeretnénk.
Felhasználása, feltétek fantáziára bízva. Íme egy tipp:
Kovászos lángos, langalló, kovászlap készítése
- 500g l kovász
- zsíradék a tepsi kikenéséhez vagy sütőpapír
- só
- apróra vágott hagyma, magvak vagy zöld fűszer – (opcionális, ízlés szerint)
A kovászt a tálba öntjük, bele tesszük a magokat, fűszereket, sót, hagymát és sütőpapírral kibélelt vagy zsíradékkal kikent tepsibe öntjük. Nyúlós, ragadós, de ne aggódjunk, szépen összeáll majd a sütés alatt!
Opció B – legegyszerűbb alapvezió: ráöntjük a kovászt a sütőpapírral bélelt tepsire, jól megsózzuk a tetejét és mehet be sülni. Az egész nem tart tovább 20 percnél, de az eredmény friss, ropogós adalékanyagmentes kovászos kenyér, igazi umami ízzel!
200 fokon 15-20 percig sütjük aranybarnára.
Hagyjuk egy kicsit hűlni rácson.
Fogyaszthatjuk, mint a lángost fokhagymával vagy tejföllel illetve étkezésekhez kitehetjük az asztalra. Garantáltan elfogy!
Magvak: lenmag, napraforgómag, tökmag, dió, mandula, mák, köménymag … stb
Zöldfűszer: rozmaring, oregano, petrezselyemzöld, fokhagyma, metélőhagyma – vagy hagymaszár, medvehagyma, bazsalikom … stb