RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Kovászos készítése kenyérsütés
11
október 29, / Közzétéve Gluténmentes, Kenyérsütés

Kovász készítése: a legjobb recept, amit kár lenne nem megosztani

Jó kenyér nem létezik kovász nélkül, amit a kenyér készítése előtt kell elkészítenünk. Maga a kovász liszt és víz keveréke, ami egy idő után erjedésnek indul a mindenhol jelen lévő mikroorganizmusoknak, élesztőgombáknak köszönhetően. Az élesztőgombák termelik a széndioxidot, ettől válik levegőssé a kenyér tésztája, a hasznos baktériumok pedig tejsavat hoznak létre, amitől a kenyér jó ízű és állagú lesz.

Kenyérsütés kovásszal

A házi kenyér ízletesebb, tartósabb és egészségesebb, mint a bolti, tartósítószer és bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül. Elkészítése sem nagy ördöngösség, a titok nyitja mindössze annyi, hogy be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket.

Kipróbált recept – anyakovász v. vadkovász |aktív kovász elkészítése

Kovász készítése

Hozzávalók

  • 3 dkg liszt (BL80)
  • 0,3 dl langyos víz

Mértékegységek: 1 dekagramm (dkg) = 10 gramm (g)

Elkészítése és etetése

  1. Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük befőttesüvegbe, konyharuhával letakarva. 
  2. Másnap keverjünk hozzá ugyanannyi lisztet és vizet.
  3. Újabb 12 óra után az üvegben lévő kovászból 3 dekát hagyjunk meg és ehhez tegyünk 6 dkg lisztet és 0,6 dl vizet.
  4. Ettől fogva naponta reggel és este etetjük: 30 g-ot hagyunk az előző keverésből, 60 g lisztet és 0,6 dl vizet adunk hozzá. A víz sose legyen túl meleg, mert megöli a hasznos bacikat, de óvakodjuk a hideg víztől is, nehogy fázzon. A 26-27 fokot szereti a kovász.
  5. Már a 3. naptól kis buborékokat láthatunk a kovászban, hetedik nap után kész az anyakovászunk, a vadkovász.

Megvan a kovász, sütnéd már a kenyeret? Itt találod a kovászos kenyér receptjét Kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen

A kovász etetéséhez, frissítéséhez itt találsz útmutatót: Kovász frissítése, etetése

képek: Getty Images

Kulcsszavak: gluténmentes, Kenyér, kovász, legnépszerűbb, pékáru, probiotikum

Ez is érdekes lehet

Citromos-Mákos Cukkini Kenyér
Citromos-Mákos Cukkini Kenyér Recept – Friss és Ínycsiklandó
Amaránt tökéletes elkészítése | Receptek amaránttal
Amaránt tökéletes elkészítése | Receptek amaránttal
Kifli recept nagyanyám konyhájából, puha foszlós-ropogós egyszerűen mennyei

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP