RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
8
október 29, / Közzétéve Kenyérsütés

Kovász készítése: a legjobb recept, amit kár lenne nem megosztani

Kovászos készítése kenyérsütés

Jó kenyér nem létezik kovász nélkül, amit a kenyér készítése előtt kell elkészítenünk. Maga a kovász liszt és víz keveréke, ami egy idő után erjedésnek indul a mindenhol jelen lévő mikroorganizmusoknak, élesztőgombáknak köszönhetően. Az élesztőgombák termelik a széndioxidot, ettől válik levegőssé a kenyér tésztája, a hasznos baktériumok pedig tejsavat hoznak létre, amitől a kenyér jó ízű és állagú lesz.

Kenyérsütés kovásszal

A házi kenyér ízletesebb, tartósabb és egészségesebb, mint a bolti, tartósítószer és bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül. Elkészítése sem nagy ördöngösség, a titok nyitja mindössze annyi, hogy be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket.

Kipróbált recept – anyakovász v. vadkovász |aktív kovász elkészítése

Kovász készítése

Hozzávalók

  • 3 dkg liszt (BL80)
  • 0,3 dl langyos víz

Mértékegységek: 1 dekagramm (dkg) = 10 gramm (g)

Elkészítése és etetése

  1. Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük befőttesüvegbe, konyharuhával letakarva. 
  2. Másnap keverjünk hozzá ugyanannyi lisztet és vizet.
  3. Újabb 12 óra után az üvegben lévő kovászból 3 dekát hagyjunk meg és ehhez tegyünk 6 dkg lisztet és 0,6 dl vizet.
  4. Ettől fogva naponta reggel és este etetjük: 30 g-ot hagyunk az előző keverésből, 60 g lisztet és 0,6 dl vizet adunk hozzá. A víz sose legyen túl meleg, mert megöli a hasznos bacikat, de óvakodjuk a hideg víztől is, nehogy fázzon. A 26-27 fokot szereti a kovász.
  5. Már a 3. naptól kis buborékokat láthatunk a kovászban, hetedik nap után kész az anyakovászunk, a vadkovász.

Megvan a kovász, sütnéd már a kenyeret? Itt találod a kovászos kenyér receptjét Kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen

A kovász etetéséhez, frissítéséhez itt találsz útmutatót: Kovász frissítése, etetése

képek: Getty Images

  • Tweet
Kulcsszavak: gluténmentes, Kenyér, kovász, legnépszerűbb, pékáru, probiotikum

Érdekes lehet még

Ropogós héjú kenyér házilag – kenyér alaprecept
Kovász frissítése, etetése
Kenyérlángos kovászos langalló
Kovászos langalló – gluténmentes kenyérlángos

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP