BEJELENTKEZÉS

REGISZTRÁCIÓ ELFELEJTETT JELSZÓ?

ELFELEJTETTE AZ ADATAIT?

AAH, VÁRJ, MÁR EMLÉKSZEM!

REGISZTRÁCIÓ

MÁR VAN FIÓKJA? JELENTKEZZEN BE ITT

RECEPTVADÁSZ

  • BEJELENTKEZÉS
  • Nincs termék a kosárban.
  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • SHOP
  • Blog
0
október 29, / Közzétéve Kenyérsütés

Kovász készítése: a legjobb recept, amit kár lenne nem megosztani

Kovászos készítése kenyérsütés

Jó kenyér nem létezik kovász nélkül, amit a kenyér készítése előtt kell elkészítenünk. Maga a kovász liszt és víz keveréke, ami egy idő után erjedésnek indul a mindenhol jelen lévő mikroorganizmusoknak, élesztőgombáknak köszönhetően. Az élesztőgombák termelik a széndioxidot, ettől válik levegőssé a kenyér tésztája, a hasznos baktériumok pedig tejsavat hoznak létre, amitől a kenyér jó ízű és állagú lesz.

Kenyérsütés kovásszal

A házi kenyér ízletesebb, tartósabb és egészségesebb, mint a bolti, tartósítószer és bármiféle adalékanyag hozzáadása nélkül. Elkészítése sem nagy ördöngösség, a titok nyitja mindössze annyi, hogy be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket.

Kipróbált recept – anyakovász v. vadkovász |aktív kovász elkészítése

Kovász készítése

Hozzávalók

  • 3 dkg liszt (BL80)
  • 0,3 dl langyos víz

Mértékegységek: 1 dekagramm (dkg) = 10 gramm (g)

Elkészítése és etetése

  1. Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük befőttesüvegbe, konyharuhával letakarva. 
  2. Másnap keverjünk hozzá ugyanannyi lisztet és vizet.
  3. Újabb 12 óra után az üvegben lévő kovászból 3 dekát hagyjunk meg és ehhez tegyünk 6 dkg lisztet és 0,6 dl vizet.
  4. Ettől fogva naponta reggel és este etetjük: 30 g-ot hagyunk az előző keverésből, 60 g lisztet és 0,6 dl vizet adunk hozzá. A víz sose legyen túl meleg, mert megöli a hasznos bacikat, de óvakodjuk a hideg víztől is, nehogy fázzon. A 26-27 fokot szereti a kovász.
  5. Már a 3. naptól kis buborékokat láthatunk a kovászban, hetedik nap után kész az anyakovászunk, a vadkovász.

Megvan a kovász, sütnéd már a kenyeret? Itt találod a kovászos kenyér receptjét Kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen

A kovász etetéséhez, frissítéséhez itt találsz útmutatót: Kovász frissítése, etetése

képek: Getty Images

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Kulcsszavak: gluténmentes, Kenyér, kovász, probiotikum

Érdekes lehet még

Kovász frissítése, etetése
Kenyérlángos kovászos langalló
Kovászos langalló – gluténmentes kenyérlángos
Ropogós héjú kenyér házilag – kenyér alaprecept

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Konyhakerti petrezselyem sokrétű felhasználása

    Petrezselyem sokrétű felhasználása, gyógyhatásai és fajtái

    A petrezselyem ásványokban vitaminokban és vasb...
  • Kakukkfű

    Kakukkfű, mint orvosi növény: természetes antibiotikum

    A kakukkfű zamatos fűszer, ínyencek számára ped...
  • Mandulatej

    Mandulatej készítése

    Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórako...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2021 Receptvadász webáruház by isensce. Minden jog fenntartva.

TOP
%d bloggers like this: