RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
4
október 29, / Közzétéve Kenyérsütés

Kovász frissítése, etetése

Alábbiakban a legfontosabb tudnivalók, egy-két szabály és jótanács az anyakovász frissítéséhez:

  • Ahhoz, hogy mindig bevethető legyen, legalább hetente egyszer, de inkább kétszer etetni, frissíteni kell.
  • Frissítés során a kovászmaghoz adott liszt mindig legalább ugyanannyi, de inkább kétszerese kell legyen a kovászmag tömegének, különben éhes marad, összeesik, felemészti önmagát, legyengül, elsavasodik. Másképp fogalmazva inkább ritkábban, de többet adjunk neki enni, mint sokszor kevesebbet.
  • Elég egy befőttes üvegben 150 grammot a hűtőben tárolni, normál esetben többre nincs is szükség. Ebből veszünk ki és szaporítjuk fel bedolgozás előtt, illetve frissítjük és rakjuk vissza a hidegre.

Elkészítetted már az úgynevezett vad- vagy anyakovászt? Ha nem, először azt tenyészd ki, a receptjét itt megtalálod: Kovász készítése | A RECEPT

Fehér kovász frissítési aránya

  • 100% BL80 kenyérliszt
  • 80-90% szobahőmérsékletű víz

Ha ritkábban sütsz…

Legalább heti egyszer frissítsd az anyakovászod, hogy életben maradjon. Ehhez a következőket kell tenned: kovászból hagyj meg kb 25 g-ot (a többit felhasználhatod palacsintába, nokedlihez, lepényhez..stb. vagy dobd ki ha nem kell), adj hozzá 100g lisztet és az anyakovászodhoz passzoló vízmennyiséget (pl. 90g-ot) keverd össze egy fakanállal, majd néhány órán keresztül tartsd szobahőmérsékleten, míg kétszeresére dagad, azután mehet rá a tető és vissza a hűtőbe. 

Így mindig lesz bevethető, tettre kész kovászod a hűtőben!

Megvan a kovász, sütnéd már a kenyeret? Itt találod a kovászos kenyér receptjét Kovászos kenyér készítése otthon egyszerűen

A profi útmutatás innét származik: + még több tippet olvashattok: KovászLabor Az anyakovász frissítése és tárolása

  • Tweet
Kulcsszavak: Kenyér, kovász

Érdekes lehet még

Ropogós héjú kenyér házilag – kenyér alaprecept
Kovászos készítése kenyérsütés
Kovász készítése: a legjobb recept, amit kár lenne nem megosztani
Kifli recept nagyanyám konyhájából, puha foszlós-ropogós egyszerűen mennyei

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP