Az A vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely állati (retinol) és növényi forrásban (karotinoid) található meg a természetben. Az A-vitamin hiánya súlyos problémákat okozhat a szervezetben.

A retinol halban, belsőségekben (májban, szívben, vesében), tojásban, tejben és vajban fordul elő, ebben a formában teljesen fel is szívódik. A retinol természetes formájában minden létező organizmusban jelen van, és elengedhetetlen elem olyan alapvető biológiai folyamatokhoz, mint a látás és a sejtnövekedés.
A karotinoidok jellemzően növényi forrásban (sárgarépa, paradicsom, saláta, répa, gyümölcs) találhatók, a zöldségek, gyümölcsök festékanyagában találhatók. Közülük a béta-karotin a leghatékonyabb: fő feladata a káros szabad gyökök hatástalanítása. A karotinoidokból a szervezet állítja elő az A-vitamint és a májban raktározza azt.

A kutatások szerint az A vitamin csökkenti a kanyaró miatti halálozási arányt, megelőzi a rák bizonyos típusait, segíti az emberi test növekedését és fejlődését, illetve erősíti az immunrendszer funkcióját.

A szem egészségéért

Az A vitamin a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos. A farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb A-vitamin bevitele.

A vitaminra a szervezetnek elsősorban egy pigment előállításához van szüksége, amely a sötétben, szürkületben való látást teszi lehetővé.

A szép bőrért

Fontos szerepe van továbbá a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében, a szervezet immunválaszában is elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését.

Az A vitamin továbbá segíti a pattanások eltüntetését és védi a nyálkahártyát.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, két formája:

  • retinol: állati eredetű,
  • karotinoid:(karotin) növényi eredetű élelmiszerekben található meg.

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin lévén a májban raktározódik.

Zsírban oldódó vitaminok

  • A-vitamin (retinol)
  • D3-vitamin (kolekalciferol)
  • E-vitamin (alfa-tokoferol)
  • K1- és K2-vitaminok (fillokinon, menakinon)

Zsírban oldódó vitaminok – hogyan építsük be a táplálkozásunkba

Miben található meg az A-vitamin?

Ezekben az élelmiszerekben van a legtöbb A-vitamin

Természetes A-vitamin források:

  • belsőségek (máj, vese, szív, stb.)
  • tej és tejtermékek
  • tengeri halak
  • tojássárgája.

Provitaminját, a növényi karotint tartalmazza nagy mennyiségben:

  • sárgarépa
  • paraj
  • sütőtök
  • kajszi- és sárgabarack
  • sárgadinnye
  • paprika

Felszívódását segítő tényezők: kevés olaj vagy zsiradék.

ÉlelmiszerA-vitamin (Ug/100 gr)
Tőkehalmáj olaj18000
Marha / sertés máj16500
Juh / birka máj15000
Baromfimáj9700
Pirospaprika (fűszer)6060
Petrezselyem3625
Paradicsompüré2500
Aszalt sárgabarack1410
Répalé1353
Bazsalikom938

A-vitamin hiány

Néhány hiányállapot, testi tünet, mikor a szervezetnek A-vitaminra van szüksége:

  • szürkületi vakság
  • szem szaruhártyájának kiszáradása
  • fertőzésérzékenység
  • a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai
  • lassú gyermekkori növekedés
  • a fogzománc lassú kialakulása gyermekkorban

Vitaminhiány esetén már napi 1 sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha azonban nagyobb mértékű vitaminpótlásra van szükség, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények formájában vagy retinol tartalmú étrenddel tudjuk a hiányt csökkenteni.

A két véglet: hiány és túlzott bevitel

Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!

A-vitamin (retinol): az egészséges bőrért
5 (100%) 1 vote