Brokkoli superfood

Bármilyen táplálkozási szakértőt kérdezünk meg, hogy milyen ételeket fogyasszunk az egészségünk megőrzése érdekében, a TOP 10-es listán biztosan szerepelni fognak keresztesvirágúak, mint a brokkoli. Rákellenes antioxidánsokban, rostokban, számos vitaminban és tápanyagban is gazdag zöldség. Annyi érv szól a fogyasztása mellett, hogy nehéz egyetlen oldalon felsorolni az összeset, nézzük a legmeggyőzőbbeket:

  • Rákellenes
  • Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet
  • Lassítja az öregedési folyamatokat
  • Segít megőrizni a fogak és az íny egészségét
  • Erősíti a csontokat
  • Jótékony hatású a látásra és a bőrre
  • Segíti a sebgyógyulást
  • Méregteleníti a vért
  • Védi a májat
  • Egyensúlyban tartja a PH szintet
  • Hozzájárul a termékenységhez
  • Gyorsítja az anyagcserét, jó hatással van a természetes testsúly eléréséhez
  • Segít megőrizni a normális kognitív funkciókat, még idősebb korban is

A brokkoli közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint, folsavat és aszkorbinsavat, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium és vastartalma is.

Mi a brokkoli “titka”?

A keresztes virág zöldségek (brokkoli, karfiol, fejes káposzta, kelkáposzta) nagy koncentrációban tartalmaznak szulforafánt (sulforaphane), mely segít ?visszafordítani? a környezeti rákkeltő anyagok hatásait. Minden keresztes virágú zöldségnek rákellenes tulajdonsága van, de csak a brokkoliban van nagy mennyiségben szulforafán, olyan különösen hatásos összetevő, amely erősíti a szervezetet védő enzimeket és kitisztítja a rákot okozó vegyi anyagokat – derül ki egy kutatásból.

Brokkoli egészséges szuperélelmiszer

Brokkoli
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 34 kcal   141 kJ
Szénhidrátok     6,64 g
– Cukrok  1,7 g
– Rost  2,6 g  
Zsír 0,37 g
Fehérje 2,82 g
Víz 89,30g
A-vitamin ekviv.  31 ?g  3%
– ?-karotin  361 ?g  3%
Tiamin (B1-vitamin)  0,071 mg   5%
Riboflavin (B2-vitamin)  0,117 mg   8%
Niacin (B3-vitamin)  0,639 mg   4%
Pantoténsav (B5-vitamin)  0,573 mg  11%
B6-vitamin  0,175 mg 13%
Folsav (B9-vitamin)  63 ?g  16%
C-vitamin  89,2 mg 149%
Kalcium  47 mg 5%
Vas  0,73 mg 6%
Magnézium  21 mg 6% 
Foszfor  66 mg 9%
Kálium  316 mg   7%
Cink  0,41 mg 4%
A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis
Brokkoli, az egészségvédő szuperélelmiszer & jótékony hatásai
5 (100%) 2 votes