RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
1
január 08, / Közzétéve Recept

Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje

A lángos a nyár, a Balaton egyik legnépszerűbb étele. Sőt, majdnem hungarikum, a turisták bakancslistáján gyakran szerepel, hogy igazi magyar lángost ehessenek idehaza! De csak majdnem. Szinte az egész világon kapható elvétve: magyarok mindenhol vannak és bizony hamar felismerték, hogy egy olyan ételről van szó, ami nagyon közkedvelt és olcsón, egyszerűen előállítható. Szardínián, Párizsban, de még Svácban is találkoztam már magyar lángossütő árusokkal.

Mitől jó egy lángos?

Először is az állaga határozza meg: legyen könnyű, a tésztája kívül mindenhol ropogós, belül laza, levegős szerkezetű. Nem szabad hogy tocsogjon a zsírtól a sűrű tésztája! Ez egy mindezidáig féltve őrzött recept, mely a Balaton-part egyik legfinomabb lángossütőjétől származik.

Hozzávalók

  • Liszt 1 kg
  • Tojás 1 db
  • Tej fél liter
  • Élesztő 3 dkg
  • Só
  • Kefír 2 dl

Elkészítés

1. Kevés langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni.

2. Szitáljunk lisztet nagy keverőtálba, keverjük bele a sót, adjuk hozzá a megfuttatott élesztőt, tojást, kefírt és a maradék langyos tejet, majd gyúrjunk belőle tésztát. Akkor jó, ha kicsit ragacsos, lágy, de összeáll és könnyen elválik az edény falától.
Hintsünk lisztet a tetejére, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd száraz, szobahőmérsékletű helyen kb. 40 perc alatt kelesszük a kétszeresére.

3. Magas falú edényben, melegítsünk bőséges mennyiségű olajat.
Vágjuk 8 egyenlő részre a megkelt tésztát, majd a kis bucikat benedvesített kézzel kezdjük el kinyújtani. Használjuk csak a kezünket, és nyújtsuk óvatosan, hogy ne szakadjon el a tészta.

4. Tegyük a forró olajba a tésztát, majd süssük barnára. A kész lángosokat állítva csepegtessük le: ne pakoljuk őket egymásra.

Tálaljuk forrón, fokhagymás olajjal, tejföllel és reszelt sajttal.

A feltéteknek csak a fantázia szabhat határt.

Alapszabályok

1. A tésztából gyúrjunk cipót, mindig hintsük meg a tetejét kevés liszttel és takarjuk le. Így helyezzük el egy meleg és nem huzatos helyen, s várjuk meg, míg legalább a kétszeresére dagad.

2. Mikor pedig megkelt, akkor nem szabad újra kézzel átgyúrni, hanem egy vízbe mártott szedőkanállal szaggassuk ki és rakjuk rá a darabokat egy bevizezett deszkára. Ne gyúrjuk össze újra a tésztát, miután bucit formáztunk belőle, így sokkal levegősebb és könnyebb lesz majd a lángos. Ezután pedig lényeges momentum, hogy legalább további 20 percig hagyjuk még kelni a tésztát.

3. A tészta hűtőben eláll, tehát nagyobb adag esetén 2-3 napig is süthetünk belőle. Arra kell csak figyelni, hogy ilyenkor mindig kenjük be a tetejét vékonyan olajjal, és takarjuk le szorosan nejlonnal.

4. A kívánt idő letelte után vizes kézzel ajánlott kinyújtani a megfelelő méretűre és vastagságúra (ahogy mi szeretjük), majd következhet a forró, friss olajban sütés.

5. Fontos, hogy forró olajban legyen kisütve, de azért ne essünk túlzásba, annyira, hogy megégessük, mert akkor megfeketedik! Forró, 180 fokos olajban való sütéskor a lángos nem szívja meg magát a zsiradékkal, az olajjal, nem lesz nehéz tocsogós, nyúlós. A sütési idő kevesebb, mint 3 perc, egy percnél kicsivel több, mindkét oldalára számolva: 70 mp az egyik oldala, 70 mp a másik, gyorsan megfordítjuk a bő olajban.

Kulcsszavak: balatoni, lángos, tésztaétel

Ez is érdekes lehet

Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!
Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Kökény
Kökény lekvár egyszerű elkészítése – RECEPT

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP