Ha otthon készítesz növényi tejet – például mandulából, zabból vagy kesudióból –, akkor biztosan találkoztál már a szűrés után visszamaradó pépes anyaggal. Ez az úgynevezett okara, amit sokan kidobnak, pedig egy tápláló, rostban gazdag melléktermék, amit rengeteg módon fel lehet használni.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan tudod a magtej maradékot hasznosítani a konyhádban, és milyen egyszerű, finom okara receptek közül választhatsz.
Mi az az okara?
Az okara eredetileg a szójatej készítése után visszamaradt pépes anyag neve, de ma már általánosan használjuk bármilyen növényi tej szűrése után keletkező rostos maradékra. Ez lehet:
-
mandulából készült okara,
-
zabtej maradéka (igen, ez is felhasználható!),
-
kesudió, napraforgómag, dió vagy akár mák után maradó okara.
A jó hír az, hogy az okara tápláló, rostban gazdag, fehérjét is tartalmaz, és remek alap lehet sós vagy édes ételekhez egyaránt.
Miért érdemes felhasználni az okarát?
Ne dobd ki, mert:
-
értékes rostokat tartalmaz, ami segíti az emésztést,
-
marad benne fehérje és vitamin, főleg magfélékből készült tej után,
-
kiváló alapanyag sós és édes receptekhez is,
-
környezettudatos döntés: zero waste szemlélet a konyhában,
-
spórolós és kreatív – nincs felesleg!
Mit készíthetsz az okarából?
Az okara egy sokoldalú alapanyag, amit akár frissen, akár fagyasztva is felhasználhatsz. Íme néhány ötlet, mire alkalmas:
1. Okara fasírt vagy zöldségpogácsa
A maradékhoz keverj aprított zöldségeket, fűszereket, egy kevés lisztet vagy zabpelyhet, majd süsd ki serpenyőben vagy sütőben.
2. Okara sütemény vagy muffin
Az okara kiválóan sűrít és nedvességet ad a tésztának. Használhatod banánkenyérben, zabkekszben, vagy akár brownie-ban is.
3. Granola vagy müzliszelet
Szárítsd ki az okarát (pl. sütőben vagy aszalóban), és keverd házi granolába magvakkal, fahéjjal, mézzel.
4. Kenhető krémek, mártogatós
Keverd össze fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, fűszerekkel – krémes, laktató növényi pástétomot kapsz.
5. Smoothie vagy zabkása
Egy kanál okara extra rostot és krémességet ad a reggeli italhoz vagy kásához.
Hogyan tárold az okarát?
-
Hűtőben: max. 2-3 napig tárolható jól záródó dobozban.
-
Fagyasztva: akár 2-3 hónapig is eláll. Célszerű porciózni, felcímkézni.
-
Szárítva: ha kiszárítod, akár lisztként is használhatod sütéshez.
Mire van szükséged otthoni növényi tej készítéshez?
Ha még nem készítettél magtejet, ezekre az eszközökre lesz szükséged:
-
Magtej szűrőzsák (nálunk többféle méret és anyag elérhető)
-
Erős turmixgép vagy aprító
-
Tárolóedény a tejnek és az okarának
Nézd meg a növényi tejkészítéshez ajánlott termékeinket »
Recept: Okara keksz – maradékmag tej felhasználására
A magtej készítés után maradó rostos maradék — az okara — kincset érhet! Nem kell kidobni: ezzel a könnyű recepttel átalakul energiadússá, finom kekszzé.
Hozzávalók
-
~1 bögre okara (mandulatej vagy zabtej maradékból)
-
1 bögre zabpehely (gluténmentes)
-
2 evőkanál zabpehelyliszt (helyettesíthető Szafi liszttel)
-
3 ek édesítőszer (eritrit, datolyaszirup)
-
fahéj, vanília aroma ízlés szerint
-
csipet só és olívaolaj vagy kókuszzsír kb. 2 ek
Elkészítés
-
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
-
Keverd össze az okarát, zabpelyhet, lisztet, édesítőt és fűszereket.
-
Szórd hozzá az olajat és keverd homogén masszává.
-
Töltsd teáskanállal kis halmokat sütőpapírral bélelt sütőlapra, kissé lapítsd ki.
-
Süsd 12–15 percig aranybarnára.
-
Hagyd a sütőben kihűlni, hogy ropogós legyen.
Tippek, variációk
-
Ehelyett használhatsz diót, magvakat, mazsolát, csokidarált.
-
Recept gluten‑, tej‑ és tojásmentes is könnyen variálható.
-
Tip: Csírázott zabpehelyhez is adhatsz 2‑3 ek csírázott napraforgómagot a textúráért.
Kapcsolódó termékek:
Összegzés
A magtej maradék felhasználása nem csak gazdaságos, hanem kreatív és környezetbarát is. Az okara rengeteg lehetőséget rejt magában – kísérletezz vele bátran a konyhában, és fedezd fel, hogyan lehet a „hulladékból” tápláló finomság!
Ha szeretnél konkrét recepteket is, nézd meg legújabb okara receptjeinket itt »