Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórakoztató, ha saját magunk készítjük el! Ez a recept lehetővé teszi a mandulatej édességének és az ízek intenzításának szabályozását, valamint a nem kerül bele más (adalékanyag) mindössze a 2 hozzávaló. Elkészítése 10 perc! Amikor házi készítésű magtejre vágyom, gyakran készítem el a mandulatejet. Előző este ne felejtsük el beáztatni!
Miért kell egy beáztatni a mandulatejet?
A mandulában fitinsav nevezetű anyag van, amiről azt érdemes tudni, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőle, az meggátolhatja a jó tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, aminosavak) felszívódását. Ezért ha rendszeresen fogyasztja valaki a mandulatejet (és egyéb magvakat, hüvelyeseket, amik magas fitáz tartalommal rendelkeznek), akkor érdemes a mandulát egy éjszakára beáztatni, mert ezáltal lebontódik ez az emésztést gátló fitinsav.
Miért igyunk inkább mandulatejet?
A mandula igazi szuperélelmiszer, proteinben, egészséges zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium, foszfor, réz), antioxidánsokban különösen gazdag. Napi 40 g mandula elfogyasztásával hozzájárulhatunk a szívpanaszok megelőzéséhez és kedvezően hat az emésztésre.
Hogyan készítsünk mandulatejet?
Nagyon egyszerű elkészíteni, mindössze 2 hozzávalót, 10 percet és turmixgépet igényel!
Sajnos a boltok polcain kapható magtejek nem csak nagyon drágák, de nem is frissek. Gondoljon csak bele, a mandulatejet bezárják egy dobozba 1 évig eltartható, mi lehet benne ….
A házi mandulatej készítése azzal kezdődik, hogy a mandulát egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. De legalább 6 órára.
Ezután az áztatóvizet kiöntjük, és a mandulát leöblítve a turmixgépbe tesszük friss vízzel, csipet sóval és minden további ízesítéssel együtt (például méz, vanília, datolya vagy kakaópor a csokis mandulatejhez). De először érdemes a natur mandulatej készítését elsajátítani, utána bátrabban kísérletezhetünk.
- 1/2 csésze mandula
- 1 1/2 – 2 csésze víz
Miután a turmix 1-2 percig dolgozott, a mandulatejet magtejszűrő zsákon átszűrjük. A pépet felhasználhatjük süteménybe, zabpehelyhez, stb.
Kiszárítva mandulalisztet kapunk belőle.
Elkészítése után a mandulatej ugyanúgy használható, mint a bármely másik, ugyanabban a mennyiségben, mint azt a recept előírja.
A házi mandula tej átlagosan 4-5 napig kitart a hűtőszekrényben.
Honnan tudjuk, ha megromlott a mandulatej?
Akárcsak más tej vagy növényi ital esetében, a romlott termék szaga savanyú, esetleg ecetes, tetején megjelenhet a penész. Semmiképp se fogyasszuk el, ha ezeket a jeleket tapasztalja.
#
További növényi tej receptek a honlapon: