RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Egészség

Q10 koenzim – igazi csodaszer a szervezet számára

Q10 koenzim – igazi csodaszer a szervezet számára

A CoQ10 az elsődleges anyagcsere folyamatának szükséges eleme, amely energiát termel apró sejtszerkezetekben, úgynevezett mitokondriumokban.

CoQ10 támogatja:

Agyműködés

Bőr

Keringési rendszer

Szív- és érrendszer egészsége

Táplálkozás, anyagcsere

Tudtad?

A CoQ10 származhat a táplálékból, de a szervezetben is termelődik. Azonban a test természetes CoQ10 termelése az életkorral csökken.

A celluláris energiatermelésben betöltött szerepe miatt a CoQ10 különösen fontos a szívizom számára; a szívizom, amely soha nem nyugszik.
Az antioxidáns hálózat alkotóelemeként a Co Q10 képes oxidált E-vitamint regenerálni.

Az CoQ10 koenzim a következő területeken fejti ki pozitív hatását:

  • Fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában.
  • Védi az idegeket.
  • Segítségével a rák és a különböző szívbetegségek is megelőzhetőek.
  • Növeli az állóképességet.
  • Segíti a fogyást.
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat.
  • A Q10 koenzimek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is. 

Természetes Q10 források élelmiszerekben – a következő élelmiszerek ennyi mg/kg koncentrációban tartalmazzák a Q10 koenzimet

  • marhaszív 113, marhamáj 39-50, marha izom 26-40
  • sertésszív 11,8-128,2, sertésmáj 22,7-54, sertés izom 13,8-45
  • szardínia 5-64, vörös húsú makréla 43-67, fehér húsú makréla 11-16, lazac 4-8, tonhal 5
  • szójaolaj 54-280, olívaolaj 4-160, szőlőmagolaj 64-73, napraforgóolaj 4-15
  • rizskorpa 27, kókusz 27
  • földimogyoró 27, dió 19, szezámmag 18-23, pisztácia 20, mogyoró 17, mandula 5-14
  • petrezselyem 8-26, brokkoli 6-9, karfiol 2-7, spenót 1-10, szőlő 6-7, kínai kel 2-5
  • avokádó 10, feketeribizli 3, eper 1, narancs 1-2, grapefruit 1, alma 1

Az élelmiszerek közül a húsok és a halak Q10 koenzim tartalma a legmagasabb, hiszen több, mint 50 mg/kilogramm található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A tejtermékekben jóval kevesebb a CoQ10 az állati szövetekhez képest. A növényi olajok is elég magas CoQ10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem a leggazdagabb CoQ10 forrás.

  • Tweet
Kulcsszavak: Q10, Q10 koenzim

Érdekes lehet még

Öregedésgátló élelmiszerek és tápanyagok az egészség szolgálatában
Öregedésgátló élelmiszerek és tápanyagok az egészség szolgálatában
Zöld tea fogyasztó és egészségre gyakorolt hatásai
Zöld tea fogyasztó és egészségre gyakorolt hatásai
Ásványi anyagok és vitaminok szerepe, jelentőségük
Ásványi anyagok és vitaminok szerepe, jelentőségük

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP