A CoQ10 az elsődleges anyagcsere folyamatának szükséges eleme, amely energiát termel apró sejtszerkezetekben, úgynevezett mitokondriumokban.

CoQ10 támogatja:

Agyműködés

Bőr

Keringési rendszer

Szív- és érrendszer egészsége

Táplálkozás, anyagcsere

Tudtad?

A CoQ10 származhat a táplálékból, de a szervezetben is termelődik. Azonban a test természetes CoQ10 termelése az életkorral csökken.

A celluláris energiatermelésben betöltött szerepe miatt a CoQ10 különösen fontos a szívizom számára; a szívizom, amely soha nem nyugszik.
Az antioxidáns hálózat alkotóelemeként a Co Q10 képes oxidált E-vitamint regenerálni.

Az CoQ10 koenzim a következő területeken fejti ki pozitív hatását:

  • Fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában.
  • Védi az idegeket.
  • Segítségével a rák és a különböző szívbetegségek is megelőzhetőek.
  • Növeli az állóképességet.
  • Segíti a fogyást.
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat.
  • A Q10 koenzimek jótékony hatása van a különféle allergiák, az asztma és légúti megbetegedések esetén is. 

Természetes Q10 források élelmiszerekben – a következő élelmiszerek ennyi mg/kg koncentrációban tartalmazzák a Q10 koenzimet

  • marhaszív 113, marhamáj 39-50, marha izom 26-40
  • sertésszív 11,8-128,2, sertésmáj 22,7-54, sertés izom 13,8-45
  • szardínia 5-64, vörös húsú makréla 43-67, fehér húsú makréla 11-16, lazac 4-8, tonhal 5
  • szójaolaj 54-280, olívaolaj 4-160, szőlőmagolaj 64-73, napraforgóolaj 4-15
  • rizskorpa 27, kókusz 27
  • földimogyoró 27, dió 19, szezámmag 18-23, pisztácia 20, mogyoró 17, mandula 5-14
  • petrezselyem 8-26, brokkoli 6-9, karfiol 2-7, spenót 1-10, szőlő 6-7, kínai kel 2-5
  • avokádó 10, feketeribizli 3, eper 1, narancs 1-2, grapefruit 1, alma 1

Az élelmiszerek közül a húsok és a halak Q10 koenzim tartalma a legmagasabb, hiszen több, mint 50 mg/kilogramm található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A tejtermékekben jóval kevesebb a CoQ10 az állati szövetekhez képest. A növényi olajok is elég magas CoQ10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem a leggazdagabb CoQ10 forrás.