Fűszereink külön csoportját alkotják a hagymafélék – lehet vörös, lila, metélő, fok – nyersen, párolva, salátaízesítőként. A hagymafélék közül a fokhagyma a legintezívebb hatású, és emellett az egyik legelterjedtebb, sokszínű gyógynövényünk. Hidegen (pácok, öntetek) és melegen (sültek, szószok) egyaránt jól érvényesül az íze. Ételeinkbe keverve elsősorban az étvágytalanság, bélhurut, bélférgesség kezelésére lehet alkalmas, de vértisztító és vizelethajtó hatása miatt kúraszerűen is alkalmazzák.
Hasznos magas vérnyomás, érelmeszesedés kezelésében, de jó légúti fertőzések, tüdőbetegségek, asztma esetén is. Főbb hatásai közé sorolható még az antibakteriális, nyálkaoldó hatás. Az ételeknek egyedi, sajátos karaktert ad a fokhagyma intenzív íze. Egy gerezd fokhagyma soha nem ronthatja el egy étel ízét és nem mellesleg egészséges is!

A fokhagyma egyik kiemelt hatása, hogy csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét. Ez a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében igen hasznos. A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatású. Ezek miatt a légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében is használatos.

A kellemetlen fokhagyma szagért az allicin felelős, melyaz allináz nevű enzim hatására alakul ki. Az allicin felel a fokhagyma aromájáért és jellegzetes ízéért. Részét képezi a növény természetes védelmi rendszerének, megóvja a káros parazitáktól, gombáktól és rovaroktól.

Igazi egyszerű olasz tésztaétel: fokhagymás-chilis spagetti

 

A fokhagyma felhasználási formái

  • Zúzott fokhagyma: serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet.
  • Fokhagymagyöngy kapszula: a fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére javasolt szedni.
  • Fokhagyma kivonatot tartalmazó tabletta: magas vérnyomás és hörghurut ellen jó.
  • Fokhagyma paszta formájában: herpeszre és szemölcsre ajánlott kenni.
  • Fokhagyma hidegen sajtolt olaj: izomra, ízületekre alkalmazzák. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő.

A fokhagyma különféle felhasználási módjai

Savanyított, ecetes fokhagyma (fokhagyma, víz, ecet, cukor, só)

Sült fokhagyma olívaolajjal meglocsolva, kakukkfűvel, sózva-borsozva
Fokhagyma mézben
Fokhagymás vajkrém házilag piritóssal (vaj, fokhagyma, hagyma, petrezselyem)

A fokhagyma 11 bizonyított egészségre gyakorolt szuper hatása

  1. A friss fokhagyma erős gyógyító hatással rendelkezik
  2. A fokhagyma nagyon tápláló, viszont elenyészően kevés kalóriát tartalmaz
  3. Kűzd a betegségek ellen, felveszi a harcot a megfázással
  4. Kordában tartja a vérnyomást
  5. Csökkenti a koleszterin szintet, a szívbetegségek kockázatát
  6. Antioxidánsokat tartalmaz, melyek csökkentik a kockázatát az Alzheimer-kór kialakulásának és az öregkori feledékenység előfordulásának
  7. A fokhagyma fogyasztása javítja az esélyeit a hosszú, egészséges élet megőrzéséhez
  8. A sportolók teljesítménye növelhető a fokhagyma-kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásával
  9. Segíti méregteleníteni a testet
  10. Jó hatással van a csontozat épségének, egészségének fenntartására
  11. Egyszerű beilleszteni a diétába és finom is

Bruschetta fokhagymával és extra szűz olívaolajjal

 

 

Fokhagyma jótékony hatásai
5 (100%) 1 vote