Minden amit tudni szeretnél a francia ratatouille (ratatuj) ételről!
Jó tudni:
- ha másnap fogyasztjuk, finomabb lesz, mert jobban összeérnek az ízek
- köretként és önmagában is finom
- az eredeti recept Confit Byaldi néven szerepel, és Thomas Keller dolgozta át a rajzfilmhez (Remy lecsója – L’ecsó)
- a ratatouille-ban a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini. Sohasem a paprika!
- nem szabad túlfőzni, túlsütni
- a jó ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű
Hozzávalók
- 2 padlizsán
- 2 cukkini
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 húsos (kaliforniai) paprika
- 1/2 kiló ízletes paradicsom
- 1 dl olívaolaj
- Zöldfűszerek: kakukkfű, petrezselyem, szárzeller
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- A hagymát, zöldfűszereket apróra, a többi zöldséget 3 cm-es kockákra vágjuk. A cukkinit és a padlizsánt egy forró serpenyőben, egy kis olajon megpirítjuk szép aranybarnára.
- Közben előmelegítjük a sütőt 150 fokra.
- Fogunk egy másik serpenyőt (legjobb, ha olyat választunk, ami sütőbe is tehető): megpirítjuk megint egy kis olajon a hagymát, az összezúzott fokhagymát és a felkockázott paprikát. Együtt pirítjuk pár percig. Ezután hozzátesszük a paradicsomot, a felaprított zöldfűszereket, sót-borsot és 20 percig alacsony lángon főzzük. Ha kell, adunk hozzá egy kis vizet nehogy leégjen. Közben kóstoljuk meg elég fűszert raktunk-e bele!
- 20 perc elteltével hozzátesszük az aranybarnára pirított, felaprított cukkinit és padlizsánt, majd egy fedőt vagy alufóliát rátéve berakjuk a sütőbe. 20-30 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből 6 adag ratatouille készül. Másnapra is marad, akkor még finomabb lesz!