RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Recept

Rizottó alaprecept: így készítsd el a tökéletes olasz rizottót!

Rizottó alaprecept: így készítsd el a tökéletes olasz rizottót!

A rizottó nagyon egyszerű kis étel, de mégis fantasztikus: ha tudjuk, hogyan készítsük el ezt az alapreceptet, utána már számtalan féleképpen variálhatjuk: pestóval, tenger gyümölcseivel, gombával? Ehetjük önmagában, vagy tálalhatjuk köretnek is.Előkészületi idő: 10 percFőzés: 45 percKész: 55 perc alatt

Hozzávalók a rizottó alapreceptjéhez (5 személyre):

  • Rizs 250 g
  • Alaplé
  • Vöröshagyma 1 fej
  • Fehérbor (száraz) 5 dl
  • Parmezán 120 g
  • Vaj 60 g
  • Só, őrölt bors

Elkészítés

  1. Apróra vágjuk a vöröshagymát, megpirítjuk a vajon. Hozzáöntjük a rizottó rizst, alacsony lángon pirítjuk pár percig. Hozzáöntünk egy pohár száraz fehérbort. Pár perc alatt ez mind elpárolog, de a rizs megőrzi annak aromáját.
  2. A forró alaplé hozzáadása következik: merjük bele egy merőkanállal, majd ha azt teljesen elnyeli, ismételjük meg újra ezt a műveletet. Főzzük 20-25 percig a rizst, a fajtától függően (csomagoláson jelzett ideig főzzük). Fontos, hogy apránként adjuk hozzá az alaplevet merőkanállal, ne pedig egyből nagy mennyiséget.
  3. Kóstoljuk, megfőtt-e már a rizs. Ha még kemény, adjuk hozzá az alapléből, ha még van. Ha már elfogyott, a sima víz is jó. Sózzuk, borsozzuk.
  4. Tökéletesítsük a rizottónk állagát további vaj és parmezán hozzáadásával, mikor már megpuhult a rizs.Jól átkeverjük és a lángot elzárva alatta, fedővel lefedve állni hagyjuk 3-4 percig.Elkészült a tökéletes, krémes állagú rizottónk.Ötletek rizottó változatokhoz: sáfrány, borsó, petrezselyem, kolbász, tenger gyümölcsei, paradicsom.
rizottó
  • Tweet
Kulcsszavak: köret, olasz, Rizottó

Érdekes lehet még

Rétestészta készítése házilag egyszerűen
Rétestészta készítése házilag egyszerűen
csontleves
Csontleves recept
Almás-zabpelyhes sütemény
Almás-zabpelyhes sütemény

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP