RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
7
január 11, / Közzétéve Recept

Így készíts tökéletes lencsefőzeléket

lencsefőzelék

Nem csak szilveszterkor vagyok a lencsefőzelék rabja! Szeretem a savanykásságát: citromlé, ecet, mustár, hagyma és babérlevél együttese fenomenális ízkombinációt alkot. Nem beszélve a lencséről, amiben nem kevés A-, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. Lencsefőzelékre fel!

Előkészületi idő: 10 perc
Főzés: 90 perc
Kész: 100 perc alatt

Hozzávalók

  • Lencse 50 dkg
  • Liszt 5 dkg a rántáshoz
  • Zsír 5 dkg vagy olaj a rántáshoz
  • Hagyma 2 nagy fej
  • Fokhagyma 1 gerezd
  • Mustár 1 dkg
  • Ecet fél dl
  • Fél citrom leve
  • Pirospaprika 1 g
  • Babérlevél 2 db
  • Só 2 dkg

Elkészítés

A lencsét a zacskóból egy edénybe, vagy tálba szórjuk és vizet öntünk rá. Átkavarjuk a kezünkkel: a rossz szemek feljönnek a tetejére, ezt gyorsan leöntjük. A megtisztított lencsét egy éjjen át hideg vízben áztatjuk (ez a lépés kihagyható: ekkor megnő a főzési idő pár perccel).

Kevés zsiradékon megdinszteljük (pirítjuk) az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Rátesszük a lencsénket főni annyi vízben, amennyi főzeléket készíteni szeretnénk (~1,5 l). Ha van otthon szalonnabőrke, maradék sonkadarab, vagy valamilyen füstölt áru, dobjuk bele, még finomabb lesz tőle. Beleszórjuk a fűszereket (só, babérlevél) és lassú-közepes lángon egyenletes forralással főzzük puhára.

Közben világos rántást készítünk: olaj, liszt és kevés pirospaprika.
Mikor megfőtt a lencse, berántjuk és ecettel, citromlével, mustárral, cukorral ízesítjük. Közben kóstolgatjuk, és saját ízlésünkre formáljuk. Mikor finom, és a berántás óta forrt 10 percet, elzárhatjuk.

Feltétnek készíthetünk hozzá fasírtot, vagy sült virslit.

  • Tweet
Kulcsszavak: főzelék, lencse, recept

Érdekes lehet még

Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával klasszikus szárd recept
Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával klasszikus szárd recept
Ízletes olasz babos tésztasaláta
Ízletes olasz babos tésztasaláta
Tepertős pogácsa recept
Tepertős pogácsa recept

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP