Egyike azoknak az elveszett recepteknek, amelyek valószínűleg már nem készítenek. Minden gyerek ismeri a szőlőcukrot, de a szőlőlekvár már mellékes… A legillatosabb a fekete Izabella szőlő, de Othello szőlőből is kiváló!
Szőlőlekvár készítése 3 hozzávalóval, 7 lépésben
- 7 kg szőlő leszemezve
- 1-1,5 kg (birs)alma vagy pektin
- 2,5 kg cukor
- A szőlőt krumplinyomóval kissé szétnyomkodjuk.
- Pár percig főzzük, amíg látjuk a héját rajta (max 10 perc) utána átpasszírozzuk.
- A birset héjával, magház nélkül kevés vízben megfőzzük, utána botmixerrel pépesítjük.
- Hozzáadjuk a szőlőhöz, belekeverjük a cukrot (zselésítőt, vagy pektint) forrástól számítva 3 percig főzzük.
- A habját leszedjük és mehet az üvegbe.
- Fejre állítás, visszafordítás és száraz dunszt.
Köszönjük a receptet Ildikó!
Szőlő befőtt házilag!
Cukros vizet forralunk fel annyit, ahány üveggel akarunk eltenni + 1 litert, hogy elég legyen. Jó édes legyen a víz. Ennek az édessége rajtatok múlik.
Forrás után, a leszemezett szemeket 1-2 percre beletenni, hogy a forró víz fertőtlenítse, de még ne essen össze a szem, mert ropogósnak kell maradnia.
Utána kivesszük hideg vízbe, hogy a forróság ne főzze tovább. Így marad ropogós, mintha akkor szedted volna.
Üvegekbe rakjuk.
A cukros vízbe teszünk fahéjat, szegfűszeget és forraljuk, hogy összeérjen. Kostolgatni kell, hogy nektek hogyan ízlik. Ha kész, rámerni a szőlőre, kis tartósító és duncba tenni.
Nagyon finom, kemény és ropogós. Sok sikert!
Köszönjük Gyöngyi!