Tökéletes olasz Tiramisú percek alatt: egyszerű és mennyei!

A Tiramisú olaszul azt jelenti, hogy dobj fel! Ezzel két alkotóelemére utal, a kávéra és a kakaóra. Ez a recept annyira egyszerű, hogy a kezdő szakácsnők is imádják. A hozzávalók receptről-receptre változhatnak, én a hagyományos olasz Tiramisú alapreceptjét mutatom be!

Előkészületi idő: 35 perc
Főzés: 0 perc
Kész: 35 perc alatt

Hozzávalók

  • Babapiskóta 300 g
  • Cukor 60 g
  • Tojás 4 db (hideg és friss)
  • Kávé lefőzve, lehűtve (cukorral ízlés szerint) 3 dl
  • Mascarpone 500 g
  • Kakaópor

Elkészítés

1Az eredeti olasz Tiramisú elkészítését a tojásokkal kezdjük. Válasszuk el a sárgáját és fehérjét egymástól, nagyobb keverőtálakba. Fontos, hogy a fehérje közé ne kerüljön sárgája. Adjuk a cukor felét apránként a tojássárgájához és elektromos habverővel, kézi mixerrel keverjük addig, míg sima, világos és krémes nem lesz. Ekkor tovább mixelve, hozzátesszük a hideg mascarponét is a krémhez és tovább keverjük a sajttal. Mikor mindenhol ugyanolyan színű és állagú a massza, elkészültünk: félrerakjuk a krémet és alaposan elmossuk, majd szárazra töröljük a keverőfejeket.

2

A tojásfehérjét is felverjük keményre: közben apránként szórjuk hozzá a maradék cukrot. Akkor jó a hab, ha a helyén marad, még ha a feje tetejére állítjuk is! Próbáljuk ki! Ha nem jó, verjük még. Ha már elég kemény, akkor kanalanként hozzákeverjük a sárgája a krémjéhez, gyengéd mozdulatokkal fentről lefelé haladva, hogy ne törjük nagyon össze a habot: maradjon levegős.

3Amikor ez készen van, már csak össze kell állítani a Tiramisút: ehhez vegyük a kívánt formát (kb. 30x20cm) és mártogassuk bele egyenként a babapiskóta mindkét oldalát a kávéba és rakjuk azokat szorosan sorba. Ha túl sokáig áztatjuk a piskótákat, nagyon puha, ha túl kevés ideig, akkor pedig száraz lesz a Tiramisú. Az olaszok szerint mártsuk bele úgy, hogy teljesen elmerüljön a szelet, számoljunk el 3-ig és mehet a formába! Ezután oszlassuk rá a krém felét, vagy 1/3-át úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle.

4

Amint kész az első réteg, mehet rá a második sor babapiskóta. Ezután a maradék krémet rákanalazzuk a 2. sor piskótára. Ha marad elég krém és piskóta, készíthetjük 3 rétegben is! A végén az utolsó réteg krémet kakaóporral megszórjuk.

Kész a Tiramisú! Mehet be a hűtőbe egy órára és utána azonnal fogyasztható!