Imádom ezt a receptet! A szárd konyha hasonló a magyarral: semmit sem dobnak ki, minden felhasználásra kerül, és a receptek gazdaságosak, egyszerűek valamint nagyon ízletesek.
A bottarga (lásd itt) nem egy olcsó hozzávaló, de rendkívül aromás és ízletes, ezért egy kis zsemlemorzsa hozzáadásával enyhíthetünk a markánsan sós hal-ízén, valamint olcsóbban elkészül az ízletes fogásunk.
- Előkészületi idő: 10 perc
- Főzés: 13 perc
- Kész: 23 perc alatt
Hozzávalók
- Tonhalkonzerv (válasszunk olyat, ami olívaolajban van) vagy szardella /acciughe/
- Bottarga di muggine reszelve, 2 evőkanállal
- Zsemlemorzsa 3 evőkanállal
- Koktélparadicsom félbevágva
- Tészta 400 g (linguine, spagetti, fusilli?)
- Olíva olaj, fokhagyma, só, metélőpetrezselyem (ha nincs jó a sima is)
25 perc alatt kész!
Elkészítés
- Megfőzzük a tésztát al dente sós vízben, a zacskón feltüntetett idő alatt forrásban lévő vízben.
Meghámozunk 3 gerezd fokhagymát és a kés lapjával könnyedén összenyomjuk. Ha nem szereted a fokhagymát, ezt a lépést hagyd ki nyugodtan. - Melegítünk egy kis olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd hozzáadjuk a fokhagymadarabokat: süssük kis lángon. Ha megpirult szedjük ki őket, különben megégnek és keserűek lesznek. Ha van petrezselymünk otthon, akkor a finom, fokhagymás aromájú olívaolajba seperjük be azt apróra vágva, majd mehet hozzá a tonhal is. Kevergessük át, zúzzuk szét a fakanállal a nagyobb darabokat. Amint ezzel megvagyunk, mehet hozzá a megtisztított, félbevágott paradicsom.
- Süssük tovább a feltétet 3-4 kanál főzővíz (tészta) hozzáadásával, majd fedjük le a serpenyőt és hagyjuk 10 percig főni továbbra is kis lángon.
- A tészta közben biztosan elkészült, szűrjük le és borítsuk a serpenyőbe. Most jött el az ideje, hogy hozzáadjuk a bottargát és a 3 kanál zsemlemorzsát. 1 percig sütjük még, már fedő nélkül, a fogásunkat, közbe kicsit dobálgatjuk (vagy fakanállal kevergetjük, ha úgy könnyebb), hogy a tészta jól összekeveredjen az alapanyagokkal.
Elkészült a tipikus szárd fogásunk. Buon appetito!