Vadételek elkészítése

A vadhúsok közül a nyúl, őz, szarvas és vaddisznó húsát használjuk fel leginkább. A vad húsa elejtés után még kemény és rágós lenne, ezért körülbelül egy hétig a bőrében pihentetjük, hogy a húsa megpuhuljon. Igazán sokféleképpen tudunk vadételeket készíteni, megfelelő fűszerezéssel és mártásokkal kiváló ételek.

Őz, szarvas és nyúl pácolása:

Ha a hús öreg, páclében áztatjuk 1-2 napig, mely a rostjait puhítja. A páclevet is egyszerű elkészíteni: felteszünk annyi vizet főni, ami ellepi a húst (a húst nem tesszük bele főni!). Teszünk bele szeletelt hagymát, babérlevelet, egész borsot, borókabogyót, ecetet (literenként 1 ev. 10%-os esetén) és felaprított vegyes zöldséget. 1 órát főzzük a páclevet. Mikor kihűlt, a vad húsára öntjük és hagyjuk benne érlelődni 2 napig hűtő-hidegen. Ügyeljünk rá, hogy jól ellepje a húst a páclé, mert ha nem, az a rész romlásnak indul. Pácolás közben párszor megforgatjuk, hogy a fűszerek és a lé mindenhol jól átjárja.

Vadételek elkészítése fűszerek gomba

Vaddisznó pácolása:

A vaddisznó legértékesebb húsrészei: a szűzpecsenye, a karaj és a comb. A vaddisznó páclevét általában máshogy fűszerezzük: a hagyma, a bors és a vegyes zöldség itt is szükséges, viszont kakukkfüvet is teszünk a pácléhez valamint a víz egy része helyett vörösbort.

Pácolás után a vadhúst így készítjük el:

Pácolás után beolajozzuk és friss, aprított zöldfűszereket vagy őrölt, szárított fűszereket, esetleg mustárt összekeverünk és az előre besózott húsokra kenjük. Bármilyen őrölt főszert használhatunk, csak az elkészítendő hússal harmonizáljon.

A vadász módra elkészített ételek eredetileg pirított gombával, szárnyasmájjal, barnamártással készülnek.