A polenta régen a szegény ember étele volt: mert olcsó és kiadós fogás. Mára már széles körben népszerű, mert nagyon egészséges is. Pörköltek, krémes sajtok és gombás ételek mellé kiváló. Kukoricalisztből vagy kukoricadarából készítsük? Az olasz recept alapján kukoricalisztből készítjük, de darából is lehet.
íme a hozzávalók listája:
Hozzávalók
- Kukoricaliszt 500 g
- Víz 2l
- Olívaolaj, só
Elkészítés
- Felforraljuk a vizet a polentának. Mikor már zubog, hozzáadunk egy kanál sót, majd beleöntünk fél kiló kukoricalisztet. Nagy lángon főzzük, gyakori kevergetés mellett.
- Hozzáöntünk egy kevés olajat, hogy megelőzzük a csomók kialakulását a masszában. Mikor újra felforrt, lejjebb vesszük a lángot és – továbbra is ügyelve, nehogy leégjen, gyakori kevergetés mellett főzzük 50 percig. Észrevesszük, hogy kezd megváltozni az állaga: sűrűbb lesz és elkezd leválni az edény falától, hasonlít a krumpipüréhez.
- Elkészült a polenta. Előveszünk egy nagy vágódeszkát, felfordítjuk az edényt és kipottyantjuk belőle. Miután kihűlt, szépen fel tudjuk szeletelni.
Számtalan féleképpen ehetjük: kóstoljuk meg főve, sütve, rozmaringgal, vajjal és parmezánnal elkeverve!