RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Fermentált zabpehely
1
január 28, / Közzétéve Fermentálás

Hogyan fermentáljunk zabot – természetes probiotikum

Az erjesztett, fermentált zabpehely finom, könnyen emészthető és hagyományos reggeli. Olyan egyszerű az elkészítése, mint az instant előre bezacskózott zabpehelyénak, de jóval olcsóbb és egészségesebb. Hozzákeverve néhány tápláló és probiotikus hozzávalót, kiváló bekapnivaló az egészséges közérzet támogatásáért!

Zabpehely fogyasztásának előnyei

Miért fermentáljuk a zabpelyhet?

Fermentálással egy csodálatos élesztős, enyhén savanykás ízt és krémes textúrát, hasznos mikroorganizmusokat, probiotikus ételt kapunk.

A rosszul működő emésztőrendszer számára – amely nem képes megfelelően emészteni -, ezek a már “előemésztett“,”erjesztett” fermentált élelmiszerek nem okoznak olyan terhelést, mint a nem fermentált társaik.

Hogyan fermentáljuk a zabot?

Igény szerinti mennyiségű (aprószemű, vagy durva) zabpelyhet egy tiszta befőttes üvegbe felöntünk annyi (előzőleg felforralt, vagy tisztított – lényeg, hogy klórmentes) vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzáteszünk egy kanál mézet, összekeverjük, majd zárt üvegben hagyjuk állni és erjedni 18-36 órát szobahőmérsékleten.

Méz helyett vagy mellett használhatunk joghurtot, kombuchát, kiskanál almaecetet vagy kefírt is. A lényeg a Lactobacillus. Bátran kísérletezzünk!

Másnap, mikor már szép buborékos és nyitáskor szisszen, bátran fogyasztható akár így nyersen, akár főve.

Gyakori hiba, hogy a zabot a folyamat időtartamára hűtőbe tesszük, ami erősen megakadályozza az enzimaktivitást. Csak akkor tegyük a hűtőszekrénybe, ha a fermentáltálással már elértük a kívánt állagot és ízt, de még nem kívánjuk elfogyasztani. Hűtőben ezután még napokig eláll.

Ízesíthető bármivel még egy pici mézzel, kakaóporral, fahéjjal, mazsolával, almával… stb.

Kulcsszavak: FERMENTÁLT, probiotikum, zab, zabpehely

Ez is érdekes lehet

Kimchi
Kimchi készítése
Köles elkészítése, fermentálása – a jó magyar gluténmentes gabonaféle, tippek és receptek
Rejuvelac
Rejuvelac fermentált ital az egészséged szolgálatában! Filléres gyógyír – így készítsd el otthon

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP