Miért fogyassz sok zabpelyhet?
Röviden és tömören: rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Helyreállítja a vércukorszintet, harcol a rák kialakulása ellen, energetizál: ezen okokból tökéletes reggeli a sportolóknak is! A koleszterin szintet csökkenti és a helyes vérnyomás szinten tartásában is fontos szerepet játszik. Mindössze napi pár gramm zabpehely elegendő a megfelelő mennyiségű tápanyagok beviteléhez. Ha minden reggel egy tál fincsi zabkásával, zabpelyhes műzlivel indítod a napot, sokkal energetikusabb leszel és kevésbé fogod éhesnek érezni magad röviddel a reggeli után.
A zabkása kiváló választás edzés előtt
Gondoltad volna, hogy az eredményesebb edzés érdekében ajánlatos zablisztből készült palacsintát, vagy más ehhez hasonló finomságokat majszolni? A zabkása vagy a zabliszt fokozzák a kitartást, az erőnlétet, ha 3-4 órával a mozgás megkezdése előtt kerül a tányérunkra. A zab előidézi, hogy a test gyorsabban és hatékonyabban égesse a zsírt. Mi több, az izmok fejlődéséhez is hozzájárul.
Zabkása, mint csonterősítő
A zabkásának nagyon magas a kalciumtartalma és foszforban is igen gazdag. Ha egészségesebb csontokat szeretnél, indítsd zabkásával a reggelt! De nem csak a fogaid és a csontjaid fogják meghálálni a törődést, mivel a zabpehely nagyon sok vasat is tartalmaz, ami a nők számára kiemelten fontos. A reggeli zabkásáddal a napi ajánlott bevitel 75%-at már teljesítetted is!
A zabpehelynek alacsony a kalóriatartalma
Egy adag zabpehely csak 130 kalóriát tartalmaz, lassú felszívódásának köszönhetően hosszabb ideig érezhetjük jóllakottan magunkat, megszünteti az édesség utáni sóvárgást és a nassolási kényszert. Emellett értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, kitűnő fehérjeforrás, és összetett szénhidrátokban és vasban is bővelkedik. Amikor csak lehetséges, helyettesítsd a hagyományos lisztet házi készítésű zabliszttel (kávédaráló segítségével daráld meg a zabot). Ez tökéletes alapul szolgál az ínycsiklandozó sütemények, a kedvenc palacsintád, de akár még a reggeli friss kenyér elkészítéséhez is. Ily módon kétszer annyi rost kerül a szervezetedbe, ezáltal hosszabb ideig érzed telítve magad, és később tör rád a farkaséhség. Sőt, mindeközben a kalóriák miatt sem kell aggódnod.
Az ízek fokozásáért íme néhány tipp
- Bármilyen gyümölcsöt hozzáadhatunk a kásához. Legjobb a banán, alma, áfonya, málna, aszalt gyümölcsök… lényegében bámilyen gyümölcs megteszi! A felhasználni kívánt gyümölcs felét együtt meg lehet főzni vele, a maradékot pedig a végén rászórni. Ki ahogy szereti.
- Mézzel lehet édesíteni az zabkását, isteni lesz tőle.
- Meg lehet szórni a kását valamilyen diófélével, vagy magfélével is (dió, mandula stb.)
- Kókuszreszelékkel vagy házi lekvárral is isteni!
- Na meg persze az őrölt fahéj sem maradhat el! – hmm…Nincs is ennél jobb!
Zabkása készítése – pofonegyszerű! Mérce a bögre!
Lehet készíteni növényi eredetű tejből: kókusztejjel, rizs-, illetve mandulatejjel vagy tehéntejből. De vízzel is készíthető, én úgy is szeretem.
A lényeg a zabpehely és a tej esetében az 1-2 arány. Ha mondjuk egy bögre zabot mérsz ki, akkor 2 bögre tejre lesz szükséged, tehát mindig a zab mennyiségének a kétszerese adja a megfelelő mennyiségű folyadékot.
Nincs más dolgod, mint a zabpelyhet és a tejet egy lábosa önteni és lassú lángon, rendszeres kevergetés mellett készre főzni. Akkor kész ha bugyogni kezd és felvett egy sűrű, pépes-krémes állagot.
Amennyiben nincs kedved főzni, nem muszáj! Néha összeöntöm az alapanyagokat, összekeverem az egészet és berakom a hűtőbe. Reggel csak elő kell venni: a zabpehely már megszívja magát és fogyasztásra kész: lehet rohanni a munkába. Forró nyári reggeleken jólesik.
Zabtej készítése: /zabtej-keszitese-otthon-hazilag-egyszeruen/