RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
A borjú részei és felhasználási módjai
3
január 08, / Közzétéve Recept

A borjú részei és felhasználási módjai

A borjúhús rendkívül finom és lágy, ezért különösen kedvelt a gasztronómiában. A borjú hús részei különböző főzési technikákat igényelnek, hogy a legjobb ízt és textúrát érjük el. A borjú hátszín, borjúlapocka, vagy borjúmell mind különböző ételekhez alkalmazhatóak, például egy szaftos borjúpörkölthöz, borjú steakhez vagy egy gazdag borjúpörkölt készítéséhez. A borjúhús könnyen felszeletelhető, és gyorsan átsül, így ideális választás lehet hétköznapi fogásokhoz is, de a finom falatokból ünnepi étkezéseket is varázsolhatunk. Ha szeretnénk, hogy a borjúhús tökéletesen sikerüljön, fontos tudni, hogy melyik húsrészből mit főzzünk. Fedezd fel a borjú hús részeinek felhasználását, és próbálj ki különböző recepteket, hogy a borjúhús minden ételben a legjobb formáját mutathassa!

Borjúnak a nyolc hónapnál fiatalabb szarvasmarha húsát nevezzük, az ennél idősebb, 8–12 hónapos állatok húsának kereskedelmi megnevezése növendék marha. Vigyázzunk, hogy a hentesek nehogy növendék marhát adnak el borjú helyett! (Lásd marha részei) Tejes borjúnak nevezzük azt az állatot, amelyet kizárólag anyatejjel tápláltak és a súlya nem haladja meg a 150 kg-ot. A teljes tejjel és nyers takarmánnyal táplált borjakat általában három-négy hónapos korukban vágják, súlyuk ekkor kb. 220 kg. A puha, finom borjúhús a marhahússal ellentétben sokkal rövidebb érlelést igényel, és már két-három nappal a vágás után feldolgozható. Nincs szükség hosszú főzési időre, a borjú számos részét hirtelen kisütve is elkészíthetjük. Levesekhez, alaplevekhez, roston sültekhez csak ritkán használunk borjúhúst.

A borjú részei és felhasználási módjai

1: Felsál; 2: Dió; 3: Fricandó; 4: Rózsa

A comb a borjú egyik legértékesebb része (a hátszín és a szűzpecsenye mellett). Ezeket a részeket készíthetjük egybesütve, párolva vagy szeletelve frissen sültnek. Szeleteit kisüthetjük serpenyőben, egészben pedig sültként vagy párolva készíthetjük.

5: Csülök: egészben sütve, kicsontozva apróhúsnak.
6: Láb: főzve, forrázva, rántva. A borjúlábszárból készül a népszerű ossobuco.
7: Vesés, szűzpecsenye: egybesütve, szeletelve. Egybesütve jó a borjúhátszín.
8: Karaj (a félbe hasított gerinc): egybesütve, szeletelve. A borjúfelsál és a karaj kiváló bécsi szeletnek.
9: Lapocka: sütve, apróhúsnak (pörkölt, tokány), töltve. Egybesütve jó a borjúhátszín.
10: Szegy: sütve, töltve.
11: Nyak: felhasználjuk apróhúsnak (pörkölt, tokány), vagdalt húsnak, sütve.
12: Fej, nyelv: forrázva, rántva finom. Az agyvelőt rántva, tojással használjuk fel.

Az egyben megsütött borjúbélszín igazi ínyencfogás: a marha legnemesebb, legértékesebb része. A húsból szűzérméket is vághatunk, amelyekből kitűnő hirtelensült készíthető.

Borjú belsőségek

Máj: szeletelve, roston, pirítva (resztelve), rántva /bécsi szelet/.
Vese: velővel, tojással.
Tüdő: főzve, savanyúan.
Mirigy: rántva.
Fodor: pacal, pörkölt.
Farok: levesnek, ragunak.

Frissensültnek való borjúhús (1,2,3,4):
• fartő (rózsa)
• fehér és fekete pecsenye (frikandó, comb)
• felsál (pl. borjú Bécsi szeletnek)
• gömbölyű felsál (dió)

Egyben sültnek kiváló a felsál.

Kulcsszavak: borjú, borjúhús, részei

Ez is érdekes lehet

Sütés-Főzés alapfogalmai: mi micsoda és hogyan készül?
Sütés-Főzés alapfogalmai: mi micsoda és hogyan készül?
A legjobb Mac and Cheese recept
Almakompót készítése
Almakompót készítése

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP