RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

Bottarga: mi az és hogyan használjuk fel a konyhában?

Bottarga: mi az és hogyan használjuk fel a konyhában?

Szardínián az egyik legjellegzetesebb alapanyag a bottarga. Számos recept készül bottarga hozzáadásával, ami lényegében nem más, mint sózott, szárított és préselt halikra. Készülhet különböző halakból is, de a leggyakrabban a Bottarga di mugine-t használjuk (tengeri pérhal ikrája). Fajták és minőség szerint változik az ára, a tonhalból készült bottarga például olcsóbb és a színe is sötétebb, míg a Bottarga di mugine élénksárga, Szardínia aranyaként is emlegetett. Meg lehet vásárolni egyben, vagy már lereszelve, akárcsak a parmezánt.

Bottarga árusítás a piacon
Bottarga árusítás a piacon

Általában 4-5 hónapig érlelik. A következő régiókban lehet hozzájutni a legjobb minőségű bottargához Olaszországban:

  • Szardínia: Carloforte, Cabras, Alghero és Stintino
  • Toszkána: Orbetello (Grosseto)
  • Szicília: Marzamemi, Favignana valamint Trapani)
  • Calabria (az olasz csizma orra 😀 )

Hogyan használjuk fel a konyhában a bottargát?

Egy kis mennyiség hozzáadásával ízletes, mediterrán ételek készíthetőek belőle. 400 gr tésztához körülbelül 80 gr bottarga szükséges. Vigyázzunk a fűszerezéssel, amikor bottargával ízesítünk, mert meglehetősen sós és aromás hozzávaló.

Lehet olívaolajos pirítóssal felszolgálni, salátára gyalulni illetve rendkívül jól illik a tésztákhoz. Jól párosítható a fokhagymához, paradicsomhoz, olívaolajhoz, olajbogyóhoz, szardellához, tonhalhoz. Kapribogyó hozzáadásakor vigyázzunk, mert túl sós lehet a végeredmény!

Íme, egy finom és gazdaságos szárd recept bottarga hozzáadásával:

Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával – klasszikus szárd recept

  • Tweet
Kulcsszavak: Bottarga, halikra

Érdekes lehet még

Kimchi
Kimchi készítése
Tartármártás alapreceptje
Tartármártás alapreceptje
Garnélarákos spagetti rukkolával – a legegyszerűbben!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP