RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Bottarga: mi az és hogyan használjuk fel a konyhában?
1
január 08, / Közzétéve Recept

Bottarga: mi az és hogyan használjuk fel a konyhában?

Szardínián az egyik legjellegzetesebb alapanyag a bottarga. Számos recept készül bottarga hozzáadásával, ami lényegében nem más, mint sózott, szárított és préselt halikra. Készülhet különböző halakból is, de a leggyakrabban a Bottarga di mugine-t használjuk (tengeri pérhal ikrája). Fajták és minőség szerint változik az ára, a tonhalból készült bottarga például olcsóbb és a színe is sötétebb, míg a Bottarga di mugine élénksárga, Szardínia aranyaként is emlegetett. Meg lehet vásárolni egyben, vagy már lereszelve, akárcsak a parmezánt.

Bottarga árusítás a piacon
Bottarga árusítás a piacon

Általában 4-5 hónapig érlelik. A következő régiókban lehet hozzájutni a legjobb minőségű bottargához Olaszországban:

  • Szardínia: Carloforte, Cabras, Alghero és Stintino
  • Toszkána: Orbetello (Grosseto)
  • Szicília: Marzamemi, Favignana valamint Trapani)
  • Calabria (az olasz csizma orra 😀 )

Hogyan használjuk fel a konyhában a bottargát?

Egy kis mennyiség hozzáadásával ízletes, mediterrán ételek készíthetőek belőle. 400 gr tésztához körülbelül 80 gr bottarga szükséges. Vigyázzunk a fűszerezéssel, amikor bottargával ízesítünk, mert meglehetősen sós és aromás hozzávaló.

Lehet olívaolajos pirítóssal felszolgálni, salátára gyalulni illetve rendkívül jól illik a tésztákhoz. Jól párosítható a fokhagymához, paradicsomhoz, olívaolajhoz, olajbogyóhoz, szardellához, tonhalhoz. Kapribogyó hozzáadásakor vigyázzunk, mert túl sós lehet a végeredmény!

Íme, egy finom és gazdaságos szárd recept bottarga hozzáadásával:

Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával – klasszikus szárd recept

Kulcsszavak: Bottarga, halikra

Ez is érdekes lehet

Burgonyás pogácsa élesztő nélkül
Burgonyás pogácsa II. recept
Juhtúrós Brindzás sztrapacska / galuska – a szlovák hagyományos egytálétel
Juhtúrós Brindzás sztrapacska / galuska – a szlovák hagyományos egytálétel
Hagyományos palócleves elkészítése
Palócleves őzhúsból (vagy egyéb húsból – tökéletes alaprecept)

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP