Szardínián az egyik legjellegzetesebb alapanyag a bottarga. Számos recept készül bottarga hozzáadásával, ami lényegében nem más, mint sózott, szárított és préselt halikra. Készülhet különböző halakból is, de a leggyakrabban a Bottarga di mugine-t használjuk (tengeri pérhal ikrája). Fajták és minőség szerint változik az ára, a tonhalból készült bottarga például olcsóbb és a színe is sötétebb, míg a Bottarga di mugine élénksárga, Szardínia aranyaként is emlegetett. Meg lehet vásárolni egyben, vagy már lereszelve, akárcsak a parmezánt.

Általában 4-5 hónapig érlelik. A következő régiókban lehet hozzájutni a legjobb minőségű bottargához Olaszországban:
- Szardínia: Carloforte, Cabras, Alghero és Stintino
- Toszkána: Orbetello (Grosseto)
- Szicília: Marzamemi, Favignana valamint Trapani)
- Calabria (az olasz csizma orra 😀 )
Hogyan használjuk fel a konyhában a bottargát?
Egy kis mennyiség hozzáadásával ízletes, mediterrán ételek készíthetőek belőle. 400 gr tésztához körülbelül 80 gr bottarga szükséges. Vigyázzunk a fűszerezéssel, amikor bottargával ízesítünk, mert meglehetősen sós és aromás hozzávaló.
Lehet olívaolajos pirítóssal felszolgálni, salátára gyalulni illetve rendkívül jól illik a tésztákhoz. Jól párosítható a fokhagymához, paradicsomhoz, olívaolajhoz, olajbogyóhoz, szardellához, tonhalhoz. Kapribogyó hozzáadásakor vigyázzunk, mert túl sós lehet a végeredmény!
Íme, egy finom és gazdaságos szárd recept bottarga hozzáadásával:
Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával – klasszikus szárd recept