Bazsalikom felhasználása a konyhában & jótékony hatásai

A bazsalikom a mediterrán konyha jellegzetes fűszere, itthon is igen elterjedt. Élénk friss zöld levelei paradicsomos ételekhez, tésztákhoz és salátákhoz igen jól illenek, aromás íze jól kiegészül a fokhagyma ízével. Jól passzol továbbá tökfélékhez, babhoz, gombához.

Azonban a bazsalikom nem csak mint aromás fűszernövény állja meg a helyét a konyhában, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyet közül a gyulladáscsökkentő omega-3 tartalma az egyik leglényegesebb. Kiemelkedő még a B-, valamint a C-vitamin, illetve a cink, kálcium, kálium és vas tartalma. Ennek okán harcol a vérszegénységgel, a krónikus fáradság leküzdésével, a magas vérnyomással, energetizál és jótékony hatással van az egészséges csontozat megtartására is.

Bazsalikom fajtái

Bazsalikom felhasználása a konyhában

Az egyik legismertebb bazsalikom alapú recept, a pesto, ami alapvetően a tészták ízesítője. Ez a recept friss aromás bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag és extra szűz olívaolaj tökéletes kombinációja. A sós vízben kifőtt tésztát (spagetti, penne, trofiette, bavette, gnocchi) leszűrjük, majd egy tálban vagy serpenyőben összekeverjük a pestóval és már tálalhatjuk is.

Egy bazsalikomos paradicsomleves (Gazpacho) vagy egy tésztaszósz percek alatt elkészíthető. Amennyiben friss bazsalikomot használunk, azt főzéskor csak az utolsó percekben tegyük az ételhez. Szórhatjuk bármilyen paradicsomos tésztára, mozzarellás Caprese salátára, pizzára, bruschettára

Vajhoz keverve ízesíthetünk vele grillezett húsokat, tésztákat, burgonyát vagy kenyeret.

További receptek bazsalikommal

Olasz kenyérsaláta paradicsommal

Bazsalikomos gnocchi: Gnocchi al pesto genovese

Bazsalikom termesztése

A bazsalikom nagyon szereti a napfényt, ezért ne vonjuk meg tőle. Egynyári növény, 10 fok feletti hőmérsékleten, rendszeres öntözéssel gond nélkül termeszthető. A konyhai ablakpárkányon télen is igen jól érzi magát, friss relaxáló hatású illata belengi a szobát, üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül.A bazsalikom nagyon szereti a napfényt, ezért ne vonjuk meg tőle. Egynyári növény, 10 fok feletti hőmérsékleten, rendszeres öntözéssel gond nélkül termeszthető.

Magvetéssel palántát ajánlatos nevelni belőle tavasszal és ezeket a májusi fagyok elmúltával lehet kiültetni a szabadba, balkonládába. Vagy egyszerűen vásárolunk cserepes bazsalikomot pár száz forintért bármely bevásárlóközpontban. Mikor elvirágzott, a kis fekete magjait papírba csomagolva elrakhatjuk száraz helyen tárolva a következő idényre.

Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bokosodik, talán még élete is meghosszabbodik kissé.

Lehet fagyasztva, szárítva, vagy olajban is tartósítani, elrakni belőle télire.

Érdekesség – Annak ellenére, hogy a mediterrán konyhában a legnépszerűbb, a bazsalikom valójában Indiából ered, jelentése: királyi.