Sokféle elkészítési módja ismert a tejberizsnek. Ez a recept egy egyszerű és finom tejberizs elkészítési útmutatója, amit szinte lehetetlen elrontani. Van, aki nagyon édesen szereti, ez egyen még bele cukrot.
Hozzávalók
- Rizs 1 bögre
- Víz 1 bögre
- Tej 3 bögre
- Cukor 2 evőkanál
- Vanília 1 csomag vagy 1 rúd
- Fahéj 1 rúd (opcionális)
- Só 1 csipet
- Vaj 1 kanál
Elkészítés
- A rizst 1-2 percig vajon pirítom, majd hozzáöntöm a bögre vizet. Belekeverem a csipet sót, cukrot, vaníliát. Kevergetem, míg fel nem olvadnak. A rizs hamar felveszi a vizet, vigyázzunk le ne kapja az alját a tűz. Mikor már majdnem felszívta az összes vizet, hozzáöntjük a 3 bögre tejet.
- Közepes lángon, körülbelül 15 percig főzöm gyakori kevergetés mellett. Kóstoljuk meg megfőtt-e a rizs. Mikor az állaga megfelelő és a rizsszemek is megpuhultak (nem baj ha egy ici-picit még kemény) elzárom alatta a tüzet, fedőt teszek rá. Pár percet várok, majd poharakba merem. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Az állagát még krémesebbé gazdagíthatjuk további vaj hozzáadásával. Fahéjat vagy kakaót szórhatunk a tetejére.