Az égetett tészta könnyű, kiadós, olcsó, sokáig eláll, ráadásul gyorsan és egyszerűen megsüthető.
Csak néhány apróságot kell szem előtt tartanunk és a siker elkerülhetetlen!
Hozzávalók a tésztához
- Olaj 1 dl
- Liszt 10 dkg
- Víz 1 dl
- Tojás 4 db
- Só
- Cukor 1 dkg
Krémhez
- Pudingpor
- Tej
- Tejszínhab
Elkészítés
- Égetett tésztát kell készíteni. Ehhez a vizet, olajat, csipet sót, cukrot feltesszük forrni. A forrásban lévő folyadékhoz egyszerre hozzáöntjük a lisztet. Jól lepirítjuk (körülbelül 2 perc), míg a massza el nem válik az edény falától. Ilyenkor elkezd a tészta sercegni (innen a neve). Majd tűzről levéve – egyenként hozzákeverjük a tojásokat, türelmesen és alaposan dolgozzunk: ettől a lépéstől lesz levegős a tészta. Elektromos habverővel alaposan kikeverjük. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
- A tepsire sütőpapírt helyezünk, dió nagyságú halmokat nyomunk habzsák segítségével, vagy egyszerűen kanállal kiporciózzuk. Gőzös sütőben kell megsütni a fánkocskákat: a sütőbe kevés vizet öntünk (az aljára beteszünk egy forró vízzel ujjnyira felöntött kisebb tepsit). A sütő ajtaját ne nyissuk ki sülés közben, mert összeesik a tészta!
- 10 perc után a hőfokot 180°C-ra mérsékelve aranysárgára sütjük őket. Körülbelül 30 perc alatt megsül. A sütőből kivett fánkok tetejét még forrón, 1/3-2/3 arányban recés késsel kettévágjuk, hogy a gőz távozhasson és megmaradjon az égetett tészta ropogóssága.
- A töltelékhez vanília pudingot készítünk. Miután kihűltek vaníliakrémmel megtöltjük, valamint tejszínhabbal díszítjük.