
Elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Nagyon finom gulyást, sokféle levest, egyben sült húsokat készíthetünk belőle. Belsőségeiből kis gyakorlattal igazi ínyenc csemegék varázsolhatók.
Gerinc: egészben sütve, szeletelve, frissen sültnek.
Karaj: félbehasított gerinc. Egészben sütve, szeletelve, frissen sültnek.
Comb: kicsontozva szeletenként frissensültnek, vagy egészben sütve, párolva (fokhagymás párolt ürücomb).
Lapocka (első comb): felhasználható egyben sütve, vagy apróhúsnak. Finom pörkölt és tokány készül belőle, de le is darálhatjuk. Például: zöldborsós báránytokány.
Nyak: apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak).
Szegy: töltve, sütve, párolva, apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak). Például: töltött bárányszegy,
Fej: főzve, apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak).
Belsőségek: máj, vese, tüdő, szív. Főzve, frissen sütve.
A legértékesebb rész a comb, gerinc és a karaj. A nyak, lapocka és a szegy főleg apróhúsnak (pörköltnek, gulyásnak) jó.
Mi micsoda?
Borjúszelet: a comb felsál vagy frikandó részéből vágott 140 -180 grammos szeletet.
Borjújava: a comb dió részéből vágott 140-180 grammos szelet.
Borjúfilé: a borjúcomb rózsa részéből vágott 80-100 grammos szelet.
Borjúborda: karajból vágott 2 db, 80-100 grammos szeletek.
Borjúszeletkék: borjúszűzből vágott 5 db, 20-30 grammos szeletek.
Juh/birka elnevezései:
Kos: hímivarú
Nőivarú: jerke
Ürü: herélt kos
Szopós bárány: fiatal, csak tejen nevelkedett
Bárány /juhpecsenye/: a választástól 1 éves korig (kos-, jerke-, ürübárány)
Másodfüves /toklyó, tok/: a juh 13-24 hónapos korban
Harmadfüves: 24-36 hónapos kórban
A legízletesebb a fiatal, csak tejen nevelkedett szopós bárány. Érlelése, pácolása nem szükséges, vágás után frissen készíthető. Zsiradéktartalma jelentéktelen, illata tejre emlékeztető, még nem alakult ki a jellegzetes birkaszag. Egészben sütésre, parázson sütésre alkalmas.
Az ürü fiatal korában ivartalanított bárány. Az elsődleges nemi jelleg elvesztése miatt az állat hízásra hajlamosabb, húsa zsiradékban gazdagabb, porhanyósabb.
Bárány- és ürühúsból készülő leghíresebb ételek
- Tárkonyos bárányragu
- Ürüpörkölt
- Báránypaprikás
- Muszaka
- Szuvlaki
- Gyros
- Saslik