RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Újházi tyúkhúsleves
2
január 08, / Közzétéve Recept

Újházi tyúkhúsleves

Újházi Ede (1841-1915) és az ő híres levese: az Újházi tyúkhúsleves. A madarakból főzött levesek készítése könnyű. Zilahy Ágnes 19. század végi Tyúk leves receptje sem bonyolult, így szól:

Ha a tyúk fiatal, akkor együtt kell forró vízbe főni tenni mindenféle zöldséggel: répa, zeller, kalarábé, petrezselyem-gyökér, vereshagyma és néhány szem fekete borssal, sóval. Egy jó nagy kövér tyúkhoz vegyünk 4 liter vizet; ha a hús gyenge, töltögetni nem kell, csak csendesen, de folyton forralni; ha öreg a tyúk, akkor úgy járjunk el vele, mint a marhahússal; csak egy órai főzés után kell a zöldséget hozzáadni. Ha megpuhult a hús, le kell ezt is sűrű szitán szűrni és kevés sáfrányt, késhegynyi szerecsendió-virágot adjunk bele. Főzzünk e levesbe vékony tojással gyúrt laskát, vagy háznál készített csigatésztát.

Ez a leves Újházi levesétől első látásra csak a (csiperke) gombával és a zöldborsóval különbözik, na de nézzük az Újházi tyúkhúsleves hagyományos receptjét:

Hozzávalók

  • Tyúk 1,5-2 kg
  • Sárgarépa 4 db
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 2 db
  • Zeller 5 dkg
  • Hagyma 1 nagy fej
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom-paprika 1-1 db
  • Gomba 5 dkg
  • Só, egész bors
  • Cérnametélt 5 dkg

Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai! 

Elkészítés

  1. Fogunk egy nagy lábost és a megmosott, megtisztított tyúkot valamint az összes zöldséget és fűszert 2 liter vízben (vagy amennyi épp ellepi) feltesszük főni. Addig főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük ízlés szerint.
  2. A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le. A cérnametéltet külön, sós vízben megfőzzük.
  3. A tésztát és a megfőtt zöldséget is a leszűrt levesbe visszatesszük és így helyezzük az ebédlő asztalára.

Érdekesség: A főleg növényi eredetű vitaminok, fitotápanyagok, illetve antioxidánsok erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat, segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ezek a jótékony összetevők a csirkehúsleves alapanyagaiban is bőségesen megtalálhatóak.

Kanalazzuk be az egészet az egészségünk megőrzése érdekében. Jó étvágyat!

Kulcsszavak: húsleves, leves, tyúkhúsleves, Újházi

Ez is érdekes lehet

Mustáros, mézes, chilis csirkeszárny falatok ropogósra sütve
Mustáros, mézes, chilis csirkeszárny falatok ropogósra sütve
Olcsó kakaós süti tökéletes receptje
Olcsó kakaós süti tökéletes receptje
Lencseleves (diétás és fogyaszt is!)
Lencseleves (diétás és fogyaszt is!)

MOST NÉPSZERŰ

  • Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben

    Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben – Könnyű vegetáriánus recept

    Fenséges, húsmentes vacsora air fryerben? Ez a ...
  • csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben – Pikáns, ropogó...
  • Ropogós sajtos hot dog air fryerben – Gyors és laktató ötlet 15 perc alatt!

    Készíts ropogós, sajtos hot dogot air fryerben ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP