RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Tepertős pogácsa recept
2
január 09, / Közzétéve Recept

Tepertős pogácsa recept

Ez egy hajtóhatós-leveses tepertős pogácsa recept, nagyon finom lesz!

Tudta? A tepertős pogácsa Uniós védelem alatt áll!

Süssünk hát a borozgatós-sörözgetős esték mellé egy adaggal.

  • Előkészületi idő: 2,5 óra
  • Sütés: 25 perc
  • Kész: 3 óra alatt

Hozzávalók

  • Búzafinomliszt 500 g
  • 2,5 dl kefír vagy joghurt
  • Élesztő 30 g
  • Tojás 2 db
  • 30 dkg tepertő
  • Só, bors

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, összekeverjük 1 evőkanál sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. A 2,5 dl kefirt/joghurtot meglangyosítjuk (a hő hatására dolgozik majd az élesztő), belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverünk benne 1 tojást, majd a liszthez öntjük és fakanállal összedolgozzuk.
  2. A simára dolgozott tésztát egy nagy felületre (konyhaasztal) borítjuk, és meggyúrjuk. Közepesen lágy tésztára van szükségünk, ezért ha túl lágy, még egy kis lisztet, ha túl kemény, még 1-2 kanál kefirt/joghurtot adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, letakarjuk valamivel és 30 percig kelni hagyjuk meleg helyen. Ha konyharuhával takarjuk le, kiszáradhat a tészta, inkább keressünk egy nagyobb tálat vagy nejlonnal tartsuk meg a nedvességet.
  3. Közben ledaráljuk a tepertőt (húsdarálón/diódarálóval/egyéb megoldást találva) és elkeverünk benne 1-1 kanál sót és borsot ízlés szerint. Kóstoljunk bele! A borssal óvatosan bánjunk, apránként adagoljuk. Egyébként az az egyik leglényegesebb pont: ne legyen íztelen a pogácsánk, csússzon rá az ital!
  4. Mikor megkelt (dagadt) a cipónk, lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk és a széleken 3-3 cm-t kihagyva egyenletesen elosztjuk-elkenjük rajta a tepertőkrémet. Először alulról felfelé, azután felülről lefelé harmadolva egymásra hajtjuk a tésztalapot, majd a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, jobb harmadát pedig a tészta alá hajtjuk. A hajtogatás iránya egyébként mindegy, a sorrend számít, hogy az mindig azonos legyen, különben nem lesz leveles a pogácsánk!
  5. Amikor elkészültünk, a tésztát ismét letakarjuk, fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást, összesen négyszer. A tészta egyre nő és egyre hólyagosabb lesz.
  6. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Az utolsó pihentetés után 3 cm vastag lapra-korongra nyújtjuk a tésztát, tetejét késsel bekockázzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (ha ragad, mártsuk lisztbe a szaggatót). A tésztamaradékokat is kisütjük.
  7. Egymás mellé rakosgatjuk a pogácsákat a tepsibe (sülés közben még nőnek), majd megkenjük tojással a tetejüket. A szélein ne csurogjon le a felvert tojás, erre ügyeljünk. Pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betolnánk – így nem dőlnek el. Aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Kulcsszavak: pékáru, pogácsa, tepertős, töpörtyűs

Ez is érdekes lehet

Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Ízletes finomfőzelék recept
Finomfőzelék hagyományosan nagyi konyhájából

MOST NÉPSZERŰ

  • Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben

    Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben – Könnyű vegetáriánus recept

    Fenséges, húsmentes vacsora air fryerben? Ez a ...
  • csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben – Pikáns, ropogó...
  • Ropogós sajtos hot dog air fryerben – Gyors és laktató ötlet 15 perc alatt!

    Készíts ropogós, sajtos hot dogot air fryerben ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP