Bármilyen táplálkozási szakértőt kérdezünk meg, hogy milyen ételeket fogyasszunk az egészségünk megőrzése érdekében, a TOP 10-es listán biztosan szerepelni fognak keresztesvirágúak, mint a brokkoli. Rákellenes antioxidánsokban, rostokban, számos vitaminban és tápanyagban is gazdag zöldség. Annyi érv szól a fogyasztása mellett, hogy nehéz egyetlen oldalon felsorolni az összeset, nézzük a legmeggyőzőbbeket:
- Rákellenes
- Csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet
- Lassítja az öregedési folyamatokat
- Segít megőrizni a fogak és az íny egészségét
- Erősíti a csontokat
- Jótékony hatású a látásra és a bőrre
- Segíti a sebgyógyulást
- Méregteleníti a vért
- Védi a májat
- Egyensúlyban tartja a PH szintet
- Hozzájárul a termékenységhez
- Gyorsítja az anyagcserét, jó hatással van a természetes testsúly eléréséhez
- Segít megőrizni a normális kognitív funkciókat, még idősebb korban is
A brokkoli közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint, folsavat és aszkorbinsavat, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium és vastartalma is.
Mi a brokkoli “titka”?
A keresztes virág zöldségek (brokkoli, karfiol, fejes káposzta, kelkáposzta) nagy koncentrációban tartalmaznak szulforafánt (sulforaphane). Ez segít visszafordítani a környezeti rákkeltő anyagok hatásait. Minden keresztes virágú zöldségnek rákellenes tulajdonsága van, de csak a brokkoliban van nagy mennyiségben szulforafán, olyan különösen hatásos összetevő, amely erősíti a szervezetet védő enzimeket és kitisztítja a rákot okozó vegyi anyagokat – derül ki egy kutatásból.