RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Mandulatej
0
február 15, / Közzétéve Növényi tej

Mandulatej készítése

Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórakoztató, ha saját magunk készítjük el! Ez a recept lehetővé teszi a mandulatej édességének és az ízek intenzításának szabályozását, valamint a nem kerül bele más (adalékanyag) mindössze a 2 hozzávaló. Elkészítése 10 perc! Amikor házi készítésű magtejre vágyom, gyakran készítem el a mandulatejet. Előző este ne felejtsük el beáztatni!

Miért kell egy beáztatni a mandulatejet?

A mandulában fitinsav nevezetű anyag van, amiről azt érdemes tudni, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőle, az meggátolhatja a jó tápanyagok (vitaminok, nyomelemek, aminosavak) felszívódását. Ezért ha rendszeresen fogyasztja valaki a mandulatejet (és egyéb magvakat, hüvelyeseket, amik magas fitáz tartalommal rendelkeznek), akkor érdemes a mandulát egy éjszakára beáztatni, mert ezáltal lebontódik ez az emésztést gátló fitinsav.

Miért igyunk inkább mandulatejet?

A mandula igazi szuperélelmiszer, proteinben, egészséges zsírokban, vitaminokban, ásványi anyagokban (például kálium, magnézium, foszfor, réz), antioxidánsokban különösen gazdag. Napi 40 g mandula elfogyasztásával hozzájárulhatunk a szívpanaszok megelőzéséhez és kedvezően hat az emésztésre.

Hogyan készítsünk mandulatejet?

Nagyon egyszerű elkészíteni, mindössze 2 hozzávalót, 10 percet és turmixgépet igényel!

Sajnos a boltok polcain kapható magtejek nem csak nagyon drágák, de nem is frissek. Gondoljon csak bele, a mandulatejet bezárják egy dobozba 1 évig eltartható, mi lehet benne ….

A házi mandulatej készítése azzal kezdődik, hogy a mandulát egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. De legalább 6 órára.

Ezután az áztatóvizet kiöntjük, és a mandulát leöblítve a turmixgépbe tesszük friss vízzel, csipet sóval és minden további ízesítéssel együtt (például méz, vanília, datolya vagy kakaópor a csokis mandulatejhez). De először érdemes a natur mandulatej készítését elsajátítani, utána bátrabban kísérletezhetünk.

  • 1/2 csésze mandula
  • 1 1/2 – 2 csésze víz

Miután a turmix 1-2 percig dolgozott, a mandulatejet magtejszűrő zsákon átszűrjük. A pépet felhasználhatjük süteménybe, zabpehelyhez, stb.

Magtej készítés szűrőzsák

Kiszárítva mandulalisztet kapunk belőle.

Elkészítése után a mandulatej ugyanúgy használható, mint a bármely másik, ugyanabban a mennyiségben, mint azt a recept előírja.

A házi mandula tej átlagosan 4-5 napig kitart a hűtőszekrényben.

Honnan tudjuk, ha megromlott a mandulatej?

Akárcsak más tej vagy növényi ital esetében, a romlott termék szaga savanyú, esetleg ecetes, tetején megjelenhet a penész. Semmiképp se fogyasszuk el, ha ezeket a jeleket tapasztalja.

#

További növényi tej receptek a honlapon:

  • Máktej
  • Diótej
  • Zabtej
  • Rizstej
  • Kókusztej
Kulcsszavak: mandulatej, növényi tej

Ez is érdekes lehet

Rizstej és csokis tej reggeli asztalon süteményekkel
Rizstej készítése
Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
Máktej
Hogyan készítsünk máktejet?

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP