Recept: Máktej készítése
Növényi ital készítő gép és automata nélkül is lehet finom magtejet készíteni dióból, zabból, mandulából, rizsből, kókuszreszelékből… és mákból is! A máktej egészséges és finom alternatívája a bolti tejnek, elkészítése is nagyon egyszerű.
Érdemes tartani ezekből a hozzávalóból a kamrában, így bármikor készíthetünk friss növényi tejet.
Miért fogyasszunk mákot?
A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag, lassítja az öregedési folyamatokat.
Máktej hozzávalók
Hozzávalók:
- mák (darált)
- víz
- opcionális (1 csipet só / 1 kanál méz)
Amire még szükséged lehet:
- turmixgép és magtejszűrő
Az én 1000W turmixgépem eldarálja a mákot is (pedig smoohie készítésre szoktam használni), ha nincs otthon mákdarálód és csak egész mákot tudtál vásárolni, kipróbálhatod ezt a tippet.
Máktej készítése – 1. áztatás
Legjobb, ha előző este felöntjük vízzel, beáztatjuk a darált mákot. 1 csésze mákhoz minimum 2 csésze vizet tegyünk. De legalább 2-3 órát áztassuk a folyamatot gyorsíthatjuk, ha tűzhelyen kicsit alámelegítünk. Meleg vízben jobban oldódnak az aromák.
Miért áztassuk be a magokat elkészítésük előtt?
Az olajos magvak, maglisztek és a hüvelyesek fitátokat, enzimgátlót tartalmaznak, amik megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat. A megoldás nem ezeknek az alapanyagoknak az elhagyása, hanem az áztatás és a fermentálás, ami révén az fitátok lebomlanak. A fitinsavakról olvashatsz bővebben Szendi Gábor oldalán.
Máktej készítése – 2. mixelés
Másnap reggel beleöntjük a turmixgépbe az áztatott mákot a vizében. Ami az edény falán marad, azt még egy kis vízzel öblítsük és öntsük a többihez. úgy számoljunk, hogy 1 csésze mákhoz 3 csésze víz kerüljön. Aki nem szeretne intenzív mákízt, az készítse vékonyabbra, több víz hozzáadásával.
Legalább 2 percig turmixoljuk. Szép fehér színű lesz, készül máááár a máktej, már csak 1 teendő van hátra…
Máktej készítése – 3. szűrés
Fogjunk egy szűrőt és öntsük bele a turmix tartalmát, .. fejjük le a máktejet. Alaposan nyomkodjuk ki a mákból a nedvességet, a mákpépet.
A fennmaradó mákpépet tehetjük zabkásához (kis citromhéjat reszelve rá + méz … isteni) szórhatjuk pékárura, mákos gubához… stb.
A máktejet kóstoljuk meg, ha szeretnénk akkor ízesítsük (vanília, fahéj, méz), majd öntsük üvegbe és hűtőszekrényben tároljuk. Nem tartható el sokáig, ezért egyszerre ne készítsünk nagy adagot, 2-3 nap alatt fogyasszuk el az elkészített máktejet. Tehetjük krémleveshez, gyümölcsleveshez de kávé, forró csoki stb. italokhoz is kiváló.