RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Máktej
1
február 12, / Közzétéve Növényi tej

Hogyan készítsünk máktejet?

Recept: Máktej készítése

Növényi ital készítő gép és automata nélkül is lehet finom magtejet készíteni dióból, zabból, mandulából, rizsből, kókuszreszelékből… és mákból is! A máktej egészséges és finom alternatívája a bolti tejnek, elkészítése is nagyon egyszerű.

Érdemes tartani ezekből a hozzávalóból a kamrában, így bármikor készíthetünk friss növényi tejet.

Miért fogyasszunk mákot?

A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag, lassítja az öregedési folyamatokat.

Máktej hozzávalók

Hozzávalók:

  • mák (darált)
  • víz
  • opcionális (1 csipet só / 1 kanál méz)

Amire még szükséged lehet:

  • turmixgép és magtejszűrő

Az én 1000W turmixgépem eldarálja a mákot is (pedig smoohie készítésre szoktam használni), ha nincs otthon mákdarálód és csak egész mákot tudtál vásárolni, kipróbálhatod ezt a tippet.

Máktej készítése – 1. áztatás

Legjobb, ha előző este felöntjük vízzel, beáztatjuk a darált mákot. 1 csésze mákhoz minimum 2 csésze vizet tegyünk. De legalább 2-3 órát áztassuk a folyamatot gyorsíthatjuk, ha tűzhelyen kicsit alámelegítünk. Meleg vízben jobban oldódnak az aromák.

Miért áztassuk be a magokat elkészítésük előtt?

Az olajos magvak, maglisztek és a hüvelyesek fitátokat, enzimgátlót tartalmaznak, amik megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat. A megoldás nem ezeknek az alapanyagoknak az elhagyása, hanem az áztatás és a fermentálás, ami révén az fitátok lebomlanak. A fitinsavakról olvashatsz bővebben Szendi Gábor oldalán.

Máktej készítése – 2. mixelés

Másnap reggel beleöntjük a turmixgépbe az áztatott mákot a vizében. Ami az edény falán marad, azt még egy kis vízzel öblítsük és öntsük a többihez. úgy számoljunk, hogy 1 csésze mákhoz 3 csésze víz kerüljön. Aki nem szeretne intenzív mákízt, az készítse vékonyabbra, több víz hozzáadásával.

Legalább 2 percig turmixoljuk. Szép fehér színű lesz, készül máááár a máktej, már csak 1 teendő van hátra…

Máktej készítése – 3. szűrés

Fogjunk egy szűrőt és öntsük bele a turmix tartalmát, .. fejjük le a máktejet. Alaposan nyomkodjuk ki a mákból a nedvességet, a mákpépet.

A fennmaradó mákpépet tehetjük zabkásához (kis citromhéjat reszelve rá + méz … isteni) szórhatjuk pékárura, mákos gubához… stb.

A máktejet kóstoljuk meg, ha szeretnénk akkor ízesítsük (vanília, fahéj, méz), majd öntsük üvegbe és hűtőszekrényben tároljuk. Nem tartható el sokáig, ezért egyszerre ne készítsünk nagy adagot, 2-3 nap alatt fogyasszuk el az elkészített máktejet. Tehetjük krémleveshez, gyümölcsleveshez de kávé, forró csoki stb. italokhoz is kiváló.

Nézd meg további növénytej / magtej receptjeimet

Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
zabtej
Kulcsszavak: máktej, növényi tej

Ez is érdekes lehet

Kókusztej készítése otthon
Hogyan készítsük kókusztejet
Diótej készítése házilag
Diótej készítése házilag, otthon, többféle variációval
Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP