Kókusztej készítése házilag, többféle variáció
A kókusztej egy igazán izgalmas és változatosan felhasználható alapanyag a konyhai sütés – főzéshez. Azok számára akik elkerülik a tejtermékeket (laktózérzékenység) ideális helyettesítő + vegán, paleo, vegetáriánus…
Elkészítése rendkívül egyszerű, mert csak kókuszreszelék és tisztított víz kell hozzá.
De miért is álljunk neki a kókusztej elkészítésének, miközben elmehetünk a boltba vásárolni egy litert belőle? Nos, számos oka lehet annak, hogy úgy dönt, saját maga készíti el. Íme néhány:
- Sok bolti kókusztej tartalmaz olyan adalékanyagokat, amelyeket egyesek inkább elkerülnek (vagy szükséges) elkerülniük. Ha szeretné ellenőrizni, mi kerül a kókusztejbe, készítse el sajátját!
- Ez megfizethetőbb. Egy doboz kókusztej kiskereskedelemben körülbelül 400-800 ft (vagy több!). Organikus kókusztejet készíthetünk kb. 300 forintért.
- Néha elfogy a kókusztejkonzerv, és jól jön, ha tudunk készíteni egy adagot a recept mentése érdekében.
- Szórakoztató új kihívás, érdemes kipróbálni!
Ma megosztom a kókusztej elkészítésének néhány módját. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, amelyeket egy kicsit megvitatok. Amennyiben nincs otthon egy turmix vagy édesítéshez datolya, nyugodtan legyünk kreatívak és merészek, használjuk ami van, botmixert a mixeléshez vagy mazsolát édesítéshez. Lényeg hogy élvezzük a folyamatot, számos variáns elképzelhető, mindenkinek más az ízlése.
A kókusztej meddig áll el?
Lehet, hogy nem tejtermék, de ez nem jelenti azt, hogy lényegesen kevésbé romlandó, mint tejipari társa. Viszont helyesen lezárva, mint sok más étel, nagyon sokáig megőrzi frisseségét a hűtőszekrényben.
A kókusztej eltarthatósága hosszabb, mint a tehéntejé. Megfelelően kell tárolni, hogy minél tovább megőrizze frissességét.
Kókusztej vagy kókuszvíz? Mi a különbség?
A kókusztejet nem szabad összetéveszteni a kókuszvízzel, amely természetesen megtalálható az éretlen zöld kókuszdióban.
A kókuszvízzel ellentétben a tej nem fordul elő természetes módon, hanem úgy készítjük, hogy a szárított kókuszhúst vízzel elkeverjük, így a kókusztej körülbelül 50% víz lesz.
A kókuszreszelékhez általában kicsit több, mint kétszeres vizet adjunk.
Ha friss kókuszdióból készítjük, akkor kevesebb víz is elég lesz, érezni fogjuk feltörve a diót és látva a húsát.
A kókusztej elkészítésének több változata ismert, van, lehet főzni – ilyenkor intenzívebb az íze – és lehet csak forrázni és áztatni, hogy az enzimek és egyéb vitaminok ne sérüljenek.
Jó tudni: a kizárólag áztatott kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, így az elkészült kókusztej “sovány” lesz.
Kókusztej készítése kókuszdióból
Először a kókusz húsát távolítjuk el a héjról. Ezután a húst összeturmixoljuk és magtejszűrőzsák segítségével kinyerjük belőle „tej”-et. Az eredmény egy sűrű texturált tej. A zsákban pedig bentmarad a kókuszreszelék, a rostok, amiket felhasználhatunk süteményekhez (pl. fitnesz golyó) vagy műzlibe is lehet keverni.
A sűrűbb kókusztej sok leves és szósz recepthez alkalmas. Amikor a recept tejet ír elő, ez a legjobb nem tejszerű tejszínpótló főzéshez, sütéshez és kedvenc desszertjeihez. Természetesen teába (pl. Chai Latte), koktélba (Pina Colada) vagy kávéba is kiváló élvezeti értékkel bír.
Amennyiben a kókuszdió húsa vékonyabb, szárazabb, akkor be kell áztatni turmixolás/préselés előtt.
Kókusztej készítése kókuszreszelékből
A szárított kókuszdióból, kókuszreszelékből kókusztejet nagyon könnyű készíteni! Csak szárított kókuszra és vízre van szükség! Persze jól jön egy turmix és egy magtejszűrő vagy cheeseclothes (természetes géz) is, megkönnyti a kókusztej elkészítését.
Megjegyzés: Próbáljunk olyan kókuszreszeléket vásárolni, ami nem tartalmaz kén-dioxidot! Kókuszreszelék és kókuszreszelék között is nagy különbség van. A legalkalmasabb a natur / bio kezeletlen kókuszreszelék.
Hozzávalók:
- 2 csésze (~ 160 g) aprított cukrozatlan kókuszdió
- 3-4 csésze (720-960 ml) víz (a sűrűbb, krémesebb tejhez kevesebb vizet használjon!)
- csipet só
- választható: 1 datolya vagy 1 evőkanál (15 ml) méz az édesség érdekében
- választható: 1/2 teáskanál vanília kivonat
- választható: 2 evőkanál (10 g) kakaó- vagy kakaópor csokoládé „tejhez” vagy 1/4 csésze friss erdei gyümölcs a bogyós „tejhez”
- Helyezze a csomag kókuszreszeléket és a vizet egy turmixgépbe, keverje pár percig.
- Alternatív verzió: ha nincs otthon turmixgép, akkor tegye fel egy lábasba a tűzhelyre melegedni 80-90C hőmérsékletre és hagyja állni, kihűlni. A lényeg, hogy a folyadék minél jobban átvegye a kókusz ízét, a reszelék megdagad és amikor kipréseljük, akkor a folyadékkal távoznak az aromák a tejbe.
- Öntse a magtej szűrőszákba a keveréket és préseljen ki minél több tejet.
- Öntsük a kókusztejet egy üvegbe, és legfeljebb 5 napig tároljuk a hűtőszekrényben.

Ismét: a szűrőben maradt reszeléket ne dobjuk ki, használjuk fel, kiváló rost pl. a reggeli zabpehelyhez.
A kókusztejet több víz hozzáadásával higíthatjuk, de ne feledje, hogy minél több vizet adunk hozzá, annál kevésbé lesz jellegzetes texturája és íze.
És kész van: rendkívül egyszerű házi kókusztej!
A kókusztej megromlik?
Igen, mint bármely más tejtermék, a hűtött kókusztejet is egy héten belül érdemes felhasználni.
Mik a jelei annak, hogy a kókusztej megromlott?
A penész, az avas, savanyú szag illetve a gázosodás (szisszen ha kinyitjuk). Ne fogyasszuk el a kókusztejet, ha a fenti jelek bármelyike is megjelenik.
Kókusztej eltartása
Tartsa a kókusztejet mindig hűvös és sötét helyen, távol hőtől és nedvességtől a hosszú felhasználhatóság érdekében.
Dobozos kókusztej
A fel nem nyitott dobozok eltarthatósága szobahőmérsékleten 2-5 év. Az egyéb kiszerelések szobahőmérsékleten 6-12 hónap. A tárolás előnyös módja a hűtés. A fagyasztó nem hosszabbítja meg az eltarthatósági időt. Amennyiben dobozos kókusztejet vásárolunk, próbáljuk olyat venni, amelyik a legkevesebb tartósítőszert és adalékanyagot tartalmazza, ideális esetben egyet sem.
Kókusztej lefagyasztása
A kókusztej megfelelő fagyasztása légmentesen lezárt tartályban akár hat hónapig is meghosszabbíthatja az eltarthatóságát. Ha készen áll a használatára, a fagyasztott kókusztej egy éjszakán át felolvad a hűtőszekrényben.