Legnépszerűbb gyros recept
A gyros a világ egyik legszuperebb utcai étele, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. Próbáld ki ezt a gyors és egyszerű csirke gyros receptet! Ennek a gyros receptnek a titka 3 pilléren alapul: a pác, a szósz és a fűszerezés. Isteni fűszerezéssel pácolt csirkefalatok, ízletes pitába töltve, házi tzatziki szósszal és minden olyan extrával, amit szeretsz!
A csirkehús pác ehhez a görög csirke-gyros recepthez ANNYIRA JÓ, hogy akkor is használom, ha nem gyrost készítek. Próbáld ki egyszer, és szerintem te is ugyanolyan megszállottja leszel, mint én! Az illata hihetetlen. IGAZÁN érezni a fokhagyma és az oregánó illatát.
Ezt a görög csirkés gyrost serpenyőben, grillen vagy sütőben sütve is elkészítheted. Az egyik dolog, amit nagyon szeretek ebben a csirke gyros receptben, hogy gyorsan össze lehet rakni, így a hét bármely estéjén egészséges és finom étel lesz.
Íme a görög csirke gyros hozzávalói:
- Pácolt görög csirke
- Tzatziki szósz
- Saláta
- Lapos kenyér a gyros feltekeréséhez – vagy használhatsz pitát
Tipp: pár szem hasábburgonyával még elképesztőbb ízkombínációt lehet létrehozni.
Görög gyros csirke pác
A joghurtos pác az ízes gyros titka! Egyszerű és sokoldalú görög csirke pácot készítek, amit akkor is rendszeresen használhatsz, ha éppen nem csirke gyrost készítesz. Ez egy joghurtos pác egy szép adag friss darált fokhagymával és néhány meleg fűszerrel (oregánó, só és bors, ha szereted a csípőset, cayenne). Egy kis friss citromlé és ecet ad hozzá elegendő citrusfélét, és egy jó kis extra szűz olívaolaj feldobja az ízt.
Miért adjunk hozzá joghurtot a páchoz? A joghurtban lévő tejsav és kalcium finoman lebontja a fehérjét a csirkehúsban, így ízesebbé és szuperpuhábbá teszi. És egy kis ropogós kéreg is észrevehető a csirke körül, a joghurt teszi ezt is! Ennek a receptnek a titkos összetevője tehát a joghurt. A joghurtban lévő sav lebontja a rostokat, így nem csak puhítja a csirkét, hanem elősegíti, hogy a pác valóban behatoljon a húsba. Ráadásul a joghurt „pasztaszerűvé” teszi ezt a pácot, így sütés közben a csirkén marad (ellentétben sok vékony páccal). Tehát extra íze van!
Ha igazán le szeretnél nyűgözni mindenkit, készíts Gyrost saját, házi készítésű laposkenyérrel. Könnyűek és élesztő nélkül készülnek!!
Hihetetlen az illata a csirke főzésekor – igazán érződik az oregánó és a fokhagyma illata!
Házi készítésű Gyros – hozzávalók
1 kg csirkecomb filé, csont és bőr nélkül vagy csirkemell filé darabokra vágva
PÁC
- 3 nagy gerezd fokhagyma darálva (~ 3 tk)
- 1 evőkanál fehérborecet (vagy vörösbor- vagy almaecet)
- 3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 evőkanál görög joghurt, lehetőleg zsíros
- 1 1/2 evőkanál szárított oregánó
- 1 teáskanál só
- fekete bors
TZATZIKI
- 1 kígyóuborka (kb. 1/2 – 3/4 csésze reszelt uborka elkészítéséhez a lé kicsavarása után)
- 1+1/4 csésze görög joghurt, lehetőleg zsíros
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj (vagy több, ha gazdagabbat szeretnél)
- 1 gerezd fokhagyma, darálva
- 1/4 teáskanál só
- fekete bors
SALÁTA
- 3-4 paradicsom felkockázva
- 1 kígyóuborka kockára vágva
- 2 fej vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva
- 1/4 csésze friss petrezselyemlevél (opcionális)
- Só és bors
TÁLALÁS
4-6 pitában vagy lapos kenyérben
GYROS Elkészítése
- Tegyük a pác hozzávalóit egy nagy tálba, és keverjük össze. Tegyük a csirke darabokat is a pácba úgy, hogy ellepje. Pácoljuk legalább 2 órán át, lehetőleg 3 órán át, ideális esetben 12 órán át, de legfeljebb 24 órán át.
- KÉSZÍTSÜK EL A TZATZIKIT: Az uborkát hosszában félbevágjuk. Egy teáskanál segítségével kaparjuk ki a vizes magvakat. Dobozreszelő segítségével durvára lereszeljük az uborkát. Ezután csomagoljuk papírtörlőbe vagy konyharuhába, és nyomjuk össze, hogy eltávolítsuk a felesleges folyadékot.
Helyezzük az uborkát egy tálba. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, majd keverjük össze. Legalább 20 percre félretesszük, hogy az ízek összeérjenek. - SALÁTA: Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban.
- SÜSSÜK MEG A CSIRKÉT: Kenjük meg a grillt olajjal, majd melegítsük elő közepesen magas fokozaton. Vagy hevítsünk fel 1 evőkanál olajat egy serpenyőben közepes lángon. Vegyük ki a csirkét a pácból. A csirkét mindkét oldalán 2-3 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz és átsül (a sütési idő a csirke méretétől függ).
Ha megsült, szedjük le a csirkét a grillről / serpenyőből egy tányérra. Lazán letakarjuk alufóliával, és tálalás előtt 5 percig pihentetjük. - GYROS ÖSSZEÁLLÍTÁSA: Vegyünk egy pita kenyeret vagy lapos kenyeret (lehetőleg melegen), és helyezzük egy darab sütőpapírra (vagy használhatunk alufóliát). Helyezzünk egy kis salátát a kenyér közepére, majd tegyük rá a csirkét és Tzatzikit.
Tekerjük fel. Csavarjuk fel a végét a felesleges sütőpapírral, hogy rögzítsük, és vágjuk le, ha szükséges.
Inkább lerakok mindent egy asztalra, és hagyom, hogy mindenki megcsinálja magának.
Laposkenyér készítés – élesztő NÉLKÜL
Ez a lapos kenyér recept élesztő nélkül készül. Nagyon egyszerű elkészíteni, mindössze egy-két perc dagasztást igényel. És őszintén szólva gyönyörűen puha és hajlékony. Annyira puha, hogy bárhogy hajtogathatod, nem reped meg. És természetesen tökéletes pita kenyérnek, a görög gyros-hoz.
A tészta ennél a receptnél nevetségesen könnyen elkészíthető mindössze egy-két perces dagasztással. A kenyér puha és hajlékony, így kiválóan használható megtöltve azzal, amihez kedved tartja. Ez is egy nagyszerű előre elkészíthető recept – a tészta körülbelül 3 napig eláll.
Laposkenyér / gyros pita-kenyér hozzávalói 10db laposkenyérre:
- 600 g liszt
- 1 teáskanál só
- 100 g vaj
- 370 ml tej
Laposkenyér / gyros pita-kenyér elkészítése:
- Olvasszuk fel a vajat a tejben. Keverjük össze a vajat és a tejet, és melegítsük addig, amíg a vaj el nem olvad – tűzhelyen vagy mikrohullámú sütőben.
- Keverjük szárazra. Keverjünk össze 2 csésze lisztet, sót, vajat és tejet egy tálban.
- Gyúrás 2 perc: Szórjuk meg a munkafelületet liszttel, majd dagasszuk néhány percig, amíg sima nem lesz – nem kell sokat dagasztani. Adjunk hozzá lisztet, ha a tészta túl ragadós.
- Pihentetés 30 perc: Csomagoljuk be fóliába, és pihentessük szobahőmérsékleten körülbelül 30 percig.
- Tekerjük körbe: Porozd meg a pad tetejét liszttel, vágd 6 részre a tésztát, sodord golyókat, majd nyújtsd ki 2-3 mm vastag 20 cm-es körökké.
- Melegítsünk olajat: Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt magas lángon (olaj nélkül).
- Sütés: Helyezzünk egy lapos kenyeret a serpenyőbe, körülbelül 1-1 1/2 percig sütjük – drámaian fel kell puffadnia. Ha az alsó részen szép arany foltok vannak, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is 45 másodperctől 1 percig, amíg az alsó részén aranyszínű foltok nem lesznek, és újra fel nem duzzad.
- Konyharuhába csomagolva tartsuk: A megsült kenyeret rakjuk egymásra, és egy konyharuhával becsomagolva tartsuk – a nedvesség segít megpuhítani a felületet, és még hajlékonyabbá teszi.
- Kenjük meg vajjal vagy olajjal (opcionális): Kenjük meg vagy permetezzük be a kenyeret olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, hogy fényesebb legyen. Vagy akár darált fokhagymával kevert olvasztott vajjal a fokhagymás vajas változathoz!
- Megjegyzések a recepthez: Magasabb hő és minél vékonyabb a tészta = ropogósabb kéreg, bár belül még hajlékony, a kívül lévő vékony ropogós kéreg megrepedhet, amikor tekercseljük.