A spenót az egyik legnagyobb tápanyagdús zöldség, amely könnyen elérhető, és sokféleképpen elkészíthető. Ha nincs időnk friss spenótot vásárolni, a mirelit (fagyasztott) spenót ugyanolyan tápláló választás lehet, ráadásul szinte egész évben elérhető, így bármikor gyorsan elkészíthetjük. Ez a recept ideális akkor, ha egy egyszerű és finom főzeléket szeretnénk készíteni, de ha valami különlegeset kívánunk, könnyen variálhatjuk is.
Hozzávalók:
- 450 g fagyasztott spenót (mirelit paraj)
- 2 evőkanál olaj (vagy 1 evőkanál vaj, ha gazdagabb ízre vágyunk)
- 1 evőkanál liszt (a rántáshoz)
- 1,5 dl tej (a tejszín használata gazdagabb ízvilágot adhat)
- 2 gerezd fokhagyma (opcionális, de finom ízt ad)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor (ha szeretnénk egy enyhe édeskés ízt)
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió (ha szeretnénk egy kicsit fűszeresebb ízt)
Elkészítés:
1. A fagyasztott spenót előkészítése
A fagyasztott spenótot először ki kell olvasztani, de ha türelmesebbek vagyunk, egy serpenyőben is felengedhetjük. Fontos, hogy a spenótot ne főzzük túl, mivel akkor elveszhetnek a vitaminok és ásványi anyagok. A felengedett spenótot alaposan nyomkodjuk ki, hogy eltávolítsuk a felesleges vizet.
2. A rántás készítése
Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel az olajat (vagy vajat), majd szórjuk bele a lisztet. Keverjük folyamatosan, hogy ne legyen csomós, és a liszt egyenletesen piruljon. A rántás akkor lesz kész, amikor enyhén aranybarnára színesedik. Ha túl sűrűnek találjuk, hozzáadhatunk egy kevés tejet, hogy megfelelő állagot kapjunk.
3. A spenót hozzáadása
Amint a rántás kész, adjuk hozzá a felengedett spenótot. Kezdjük el kevergetni, hogy a spenót minden egyes szála bevonódjon a rántással. Ha szükséges, a spenótot a kezünkkel még jobban összenyomkodhatjuk, hogy gyorsabban kiengedje a vizet, és egyenletesebben felmelegedjen. A fagyasztott spenót saját levét engedi ki, így ez segít a főzés folyamatában.
4. Ízesítés
Most adjuk hozzá az ízesítőket: sót, borsot, fokhagymát (ha használunk), cukrot és szerecsendiót. A fokhagyma finom, aromás ízt ad a spenótnak, míg a szerecsendió különleges fűszerességet kölcsönöz a főzeléknek. Ha szereted az erősebb ízeket, kísérletezhetsz egy kis pirospaprikával is.
5. Tej hozzáadása
Most öntsük hozzá a tejet (vagy tejszínt), és keverjük jól össze. Ha sűrűbb főzeléket szeretnénk, kevesebb tejjel is készíthetjük, viszont ha lágyabb, krémesebb állagot szeretnénk, adjunk hozzá több tejet vagy tejszínt. Keverjük folyamatosan, és hagyjuk, hogy a spenót és a tej jól összeérjenek.
6. Főzés és tálalás
Miután az összes hozzávaló jól elkeveredett és felforrt, csökkentsük a lángot, és hagyjuk, hogy egy-két percig főjön, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha túl sűrűnek találjuk, egy kevés vizet is adhatunk hozzá, hogy a kívánt állagot elérjük. A végén érdemes megkóstolni, és ha szükséges, még sóval, borssal ízesíteni.
Tipp: Hogyan tálaljuk?
A fagyasztott spenót főzelék tökéletes köret lehet húsételekhez, mint a sült csirke vagy a rántott hús. Ha szeretnénk gazdagabbá tenni az ételt, egy kis reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére, hogy a főzelék krémesebb legyen. Ezen kívül tálalhatjuk a főzeléket tükörtojással, sült virslivel, krumplival vagy akár egy szelet pirított kenyérrel is.
Variációk és kiegészítők
A fagyasztott spenótból készült ételt sokféleképpen variálhatjuk. Például, ha szereted a pikáns ízeket, egy kis csípős paprikát is hozzáadhatsz. A spenótot gazdagíthatjuk tejszínnel, így egy igazán krémes, ínycsiklandó ételt kapunk. Azok, akik vegetáriánus étrendet követnek, a spenótot akár önálló étkezésként is fogyaszthatják, de sült tojással és egy szelet friss, ropogós kenyérrel tökéletes főétel lesz belőle.
Ez a recept valóban egyszerű, de tele van tápanyagokkal, és a fagyasztott spenót gyors megoldás egy egészséges étkezéshez. Ha figyelünk arra, hogy az ételt friss hozzávalókkal és megfelelő fűszerekkel készítsük el, garantáltan élvezni fogjuk minden falatját!