RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
november 17, / Közzétéve Desszert, édesség, Recept

Máglyarakás elkészítése hagyományosan, ahogyan azt kell

Máglyarakás recept

Aki mostanában a blogon jár, láthatja, hogy sok dióval készülő receptet töltöttem fel. Diós csiga, diós guba, zserbó, diós bejgli, pozsonyi kifli, diótej készítése … Arra gondoltam, ha már itt az ősz, lepotyogtak a diók a fáról, összeszedtük, elkezdtük megpucolni… azon gondolkozunk mit készítsünk belőle, hogy változatos legyen, ne únja meg a család.

Íme egy újabb diós recept: a máglyarakás.

Szeretem, mert ilyenkor van a kamrában alma is, dió is és a tojás fehérjéje – sárgája is felhasználható. Lehet variálni is, bor helyett amarettóval.. lássunk hozzá!

Máglyarakás hozzávalói:

  • 5 db zsemle (vagy kalács, kifli)
  • 4 dl tej
  • 25 dkg cukor (lehet méz is)
  • 1 dl fehérbor
  • 3 db tojás
  • 25 dkg alma
  • 7 dkg vaj (vagy zsír a régi receptkönyvben)
  • 5 dkg baracklekvár
  • 1 g fahéj
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg zsemlemorzsa

Máglyarakás elkészítése

A szikkadt, előző napos zsemléket vastagabb szeletekre vágjuk. Forralt hideg tejbe keverünk 3 db tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, mazsolát, zsírt vagy vajat és ebbe beleáztatjuk a zsemleszeleteket. Egy mély tepsit vagy formát zsírral vastagon kikenünk, morzsával meghintjük, és belehelyezzük az áztatott zsemleszeletek felét.

Az almát megtisztítva, 10 dkg fahéjjas cukorral megpároljuk, majd a tepsiben elhelyezett zsemlére tesszük, darált dióval meghitjük, ennek a tetejére rakjuk a megmaradt zsemleszeleteket. Borral meglocsoljuk. Gyenge sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük.

A 3 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, 5 dkg baracklekvárt keverünk hozzá, majd ezt a habmasszát a már kisült tészta tetejére helyezzük és néhány percig a sütőben szép barnára sütjük.

Tálalhatjuk a máglyarakást!

  • Tweet
Kulcsszavak: dió, édesség, recept

Érdekes lehet még

Galagonya lekvár készítése – RECEPT
Galagonya lekvár készítése – RECEPT
Polenta elkészítése olasz recept alapján (magyarul: puliszka)
Polenta elkészítése olasz recept alapján (magyarul: puliszka)
Tejszínes csirkés-gombás tészta tepsiben sütve
Tejszínes csirkés-gombás tészta tepsiben sütve

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP